Minister van OCW ontvangt eerste exemplaar onderwijskalender

Uitgeverij nelissen

PERSBERICHT Soest, 18 september 2006

Minister van OCW neemt eerste exemplaar van DE onderwijskalender 2007 in ontvangst

De verkiezing van Docent van het jaar 2006 vindt plaats op 5 oktober 2006 in het Spoorwegmuseum te Utrecht. De Stichting Beroepskwaliteit Leraren en ander onderwijspersoneel (SBL) organiseert deze verkiezing. Tijdens dit evenement neemt de minister van OCW mw. M. van der Hoeven het eerste exemplaar van DE onderwijskalender 2007 in ontvangst.

De gegevens op een rij
Titel: DE onderwijskalender 2007
Auteur: De Scheurgroep/Marijke Lingsma en Francine ten Hoedt (red.) ISBN: 90244 99100
Omvang: 365 pagina's
Prijs: 14,90 euro
Verkrijgbaar: Uitgeverij Nelissen/(internet)boekhandel

Marijke Lingsma en Francine ten Hoedt (redactie DE onderwijskalender 2007) Marijke Lingsma is sociaal pedagoog en (mede)oprichter van drie bedrijven: Van Harte & Lingsma, SVC School voor Coaching en MultiMedia Coach. Ze is thans werkzaam als creatief adviseur. Marijke Lingsma heeft diverse boeken over coaching gepubliceerd, waaronder de Coachingskalender. Francine ten Hoedt is jurist, mediator en master of arts in conflict-management en heeft een eigen bedrijf Hat Trick conflictmanagement. Ze is medeauteur van boeken over conflictcoaching en de coachingskalenders en zit in de redactie van het Nederlands Tijdschrift voor Coaching.

Het programma van De verkiezing van Docent van het jaar 2006 op 5 oktober 2006 14.30 uur - 17.15 uur dit gedeelte is voor genomineerden en leerlingen 17.00 uur - 17.15 uur ontvangst jury, genodigden en pers 17.15 uur - 18.00 uur officieel gedeelte (o.a. bekendmaking Docent van het jaar, prijsuitreiking door de minister van OCW, in ontvangstname eerste exemplaar DE onderwijskalender 2007 door de minister van OCW)
Vanaf 18.00 uur is er gelegenheid tot felicitatie winnaars en gelegenheid tot vragen/interviews pers.

Noot aan de redactie
Wilt u zich aanmelden voor het officiële gedeelte op 5 oktober vanaf 17.15 uur (ontvangst van 17.00 uur tot 17.15 uur)? Of wilt u een recensie-exemplaar aanvragen van DE onderwijskalender 2007? Stuur dan een e-mail naar Mary Hoogendoorn van Uitgeverij Nelissen (e-mail: mary@nelissen.nl of bel: +31 (0)35 541 23 86). Zie voor meer informatie over de Verkiezing van de Docent van het Jaar 2006 het bijgevoegde artikel van SBL.

Artikel Dag van de Leraar 2006
Door: SBL

Op 5 oktober 2006 organiseert en stimuleert SBL (Stichting Beroepskwaliteit Leraren en ander onderwijspersoneel) de Dag van de Leraar. De Dag van de Leraar is de Nederlandse variant van de internationale World Teachers' Day en valt in de Nationale Onderwijsweek.

Op deze dag staat de leraar centraal. SBL stimuleert leerlingen, leraren, ouders en schoolleiders om dan de leraren op hun eigen school in het zonnetje te zetten. Daarnaast organiseert SBL de Verkiezing van de Docent van het Jaar 2006 in het basisonderwijs en de Verkiezing van de Docent van het Jaar 2006 in het voortgezet onderwijs. Met deze activiteiten wil SBL het imago van het leraarsvak verbeteren en het belang van goede leraren benadrukken.

Dag van de Leraar
Op de website www.dagvandeleraar.nl kunnen leerlingen, ouders, leraren en schoolleiders ideeën vinden om deze dag tot een groot succes te maken. Ook kunnen leerlingen, leraren, ouders en schoolleiders hun eigen idee op de website plaatsen. Voor de eerste 100 originele invullingen van een activiteit op school stelt SBL per school 100 euro beschikbaar. Om uw school op de Dag van de Leraar een feestelijk tintje te geven, kunnen leraren en schoolleiders op de website een gratis vlag bestellen zolang de voorraad strekt.

Verkiezing
Op de website www.dagvandeleraar.nl kunnen leerlingen, ouders, leraren en schoolleiders een leraar aanmelden als kandidaat voor de titel Docent van het Jaar 2006. Ook is op deze site een 'Wall of Fame' te vinden met de winnaars van de afgelopen jaren. De bekendmaking van de Docent van het Jaar 2006 in het basis- en in het voortgezet onderwijs wordt gedaan door minister van der Hoeven op donderdag 5 oktober 2006 in het Spoorwegmuseum te Utrecht. De winnaars zijn een jaar lang ambassadeur voor hun onderwijssector en staan symbool voor alle leraren in Nederland. De inschrijvingstermijn sluit op maandag 25 september 2006. De kandidaten voor de titel 'Docent van het Jaar' worden beoordeeld op een aantal kwalitatieve criteria door een deskundige jury. Dit jaar wordt er, aansluitend bij het thema van de Nationale Onderwijsweek, extra gelet op de ondernemendheid van de leraar.

Data

- Einde inschrijvingstermijn verkiezing Docent van het Jaar 2006: maandag 25 september 2006

- Bekendmaking zes genomineerde docenten Docent van het Jaar 2006: donderdag 28 september 2006

- Dag van de Leraar: donderdag 5 oktober 2006

- Prijsuitreiking verkiezing Docent van het Jaar 2006: donderdag 5 oktober 2006

Prijzen

- De winnaars ontvangen een oorkonde: bekwaamheid van SBL.
- De winnaars ontvangen een notebook van SBL ter waarde van maximaal 1500,- euro.
- Alle zes genomineerden ontvangen een tastbare herinnering aan de Dag van de Leraar van SBL.

- Verder ontvangen de winnaars nog prijzen van CPS en van Teleac/NOT

Meer informatie
Wilt u meer informatie over de Dag van de Leraar, neem dan contact op met Vincent de Gast, SBL, telefoon 070 376 5889, e-mail: v.degast@lerarenweb.nl

SBL
SBL staat voor: Stichting Beroepskwaliteit Leraren en ander onderwijspersoneel. SBL bevordert de kwaliteit van het onderwijs door bekwaamheidseisen op te stellen voor leraren en door professionaliteit centraal te stellen. SBL doet dat samen met die leraren. Kortom, SBL staat voor: Goede leraren voor goed onderwijs.