Gemeente Berkelland


Persbericht
20 september 2006

Donderdag 5 oktober om 20.00 uur in de Huve in Eibergen Berkelland houdt informatiebijeenkomst over veiligheidsinspectie speelvoorzieningen

Om de veiligheid te garanderen moeten speeltoestellen wettelijk voldoen aan het Warenwetbesluit Attractie- en speeltoestellen. Om te beoordelen of dit in Berkelland het geval is, zijn in 2005, in opdracht van de gemeente, alle toestellen geïnspecteerd door een externe deskundige, het bedrijf Speel Top Veilig. Naar aanleiding van deze inspectie staat een aantal speeltoestellen op de nominatie om te worden verwijderd. Voor omwonenden van deze speellocaties wordt een informatieavond gehouden op donderdag 5 oktober om 20.00 uur in de Huve in Eibergen.

Tijdens de bijeenkomst zal een deskundige van het bedrijf Speel Top Veilig een toelichting geven op de veiligheidseisen en de uitgevoerde inspectie. Wethouder Meijerink zal uitleggen op welke wijze de gemeente Berkelland beleid wil formuleren hoe in de komende jaren qua inrichting, onderhoud en veiligheid moet worden omgegaan met de speelplekken.

Vertegenwoordigers van de omwonenden (twee bewoners per speellocatie) worden uitgenodigd de informatiebijeenkomst bij te wonen. Men kan zich hiervoor tot uiterlijk 2 oktober aanmelden. Schriftelijk: Gemeente Berkelland, aanmelding bijeenkomst speelvoorzieningen Postbus 200 -7270 HA Borculo, per mail: H.tenHagen@gemeenteberkelland.nl Of telefonisch bij de heer H. ten Hagen, telefoon 0545-250 543.

Binnen de openbare ruimte van de gemeente Berkelland zijn voor verschillende doelgroepen speel- en sportvoorzieningen aanwezig:

. Ongeveer 125 speelplekken met 389 speeltoestellen en 39 zandbakken . ongeveer 20 sportveldjes met zo'n 70 sporttoestellen voor voetbal, volleybal, basketbal en tafeltennis . 3 Skatebanen.

Resultaat inspectie
Uit de opgestelde rapportage bleek dat een groot aantal toestellen mankementen vertoonde. 138 toestellen konden worden hersteld, van 10 toestellen zijn de mankementen zodanig ernstig dat deze acuut verwijderd moeten worden, bij ruim twintig toestellen zijn de herstelkosten zo hoog dat deze beter verwijderd kunnen worden. Daarnaast bleek bij ongeveer 100 toestellen de vereiste valdempende ondergrond niet of onvoldoende aanwezig te zijn.

Speellocaties met toestellen die moeten worden verwijderd:

Borculo:
Keizer Ottostraat, veerhobbel
Nobelstraat, twee baskets
Haarlo:
De Pas, duikelrek en schommel
Gelselaar:
De Moller, schommel
Rekken:
De Zonderkamp, veerhobbel
Ruurlo:
Wilhelminalaan, speelhuis
Bluisterplein, glijbaan
Garvelinkplein, combi-toestel
Wildenborgseweg, halfpipe
Everwennink, klim-duikelrek
Voor het speelfort is met de omwonenden een apart traject afgesproken. Neede:
Kievietstraat, klimtoestel
Thorbeckestraat, glijbaan
Dumasweg, veerhobbel
De Koem, tafeltennistafel
Gantvoort, veerhobbel
Eibergen:
Kruiskamp, veerhobbel
Leusinkweg, wip-wap
Traland, klimtoren
Muggenborg, combi-toestel
Niessinkkamp, schommel
Pagenkamp, klimtoestel en veerhobbel
Beukenlaan, veerhobbel
Dennenstraat, veerhobbel
Anjerstraat, glijhuis

Beleidsplan
Binnen de begroting is onvoldoende geld aanwezig om de toestellen te herstellen of te vervangen. Om vast te stellen hoe we in de komende jaren qua inrichting, onderhoud en veiligheid met de speelplekken omgaan en hoe we kunnen zorgen dat ze meegroeien met de buurt waarin ze staan, wil de gemeente Berkelland nog dit jaar een beleidsplan opstellen.

Belangrijke uitgangspunten voor een dergelijk beleidsplan zijn de doelgroepen: Kinderen 0 - 6 jaar, actieradius 100 - 200 meter
Kinderen 6 - 12 jaar, actieradius 300 - 400 meter
Kinderen 12 - 18 jaar, actieradius 800 - 1000 meter

Voor het plaatsen van nieuwe speeltoestellen kan worden gedacht aan het ontwikkelen van een basispakket speeltoestellen waaruit in overleg met de buurt een keuze kan worden gemaakt. Hierdoor wordt inspectie en onderhoud aanzienlijk vereenvoudigd. Zodra het beleidsplan gereed is kunnen voorstellen worden gedaan over de gewenste vervanging van de speeltoestellen die nu moeten worden verwijderd.
---