Bank Nederlandse Gemeenten

Congres 'Good public governance' op 5 oktober 2006

Vertrouwen sleutelwoord voor transparante overheid

Op 5 oktober organiseerde de BNG het congres Good public governance. Onder leiding van bestuursvoorzitter Pim Vermeulen werd van gedachten gewisseld over de manier waarop de diverse overheidslagen het onderling wantrouwen kunnen verminderen en het vertrouwen van de burgers kunnen herwinnen. Biedt governance de sleutel om als overheid effectiever te kunnen werken?

De Nederlandse corporate governance code is opgesteld om in het bedrijfsleven het geschonden vertrouwen in het ondernemingsbestuur te herstellen. Ook voor de overheid wordt good governance steeds belangrijker.

Naast een afkalvend vertrouwen van de burger in de overheid, vertrouwen ook de overheden onderling elkaar steeds minder. Daarnaast hebben gemeente bestuurders te maken met steeds complexer wordende sturingsproblemen en hebben zij steeds meer moeite om hun bestuurlijke doelstellingen te realiseren. De vraag is of een stelsel van good public governance bestuurders kan helpen om de gesignaleerde problemen op te lossen. Kan vertrouwen weer een sleutelpositie krijgen in het openbaar bestuur?

De Nederlandse corporate governance code moet, in het bedrijfsleven, het geschonden vertrouwen in het ondernemingsbestuur herstellen. Ook voor de overheid wordt good governance steeds belangrijker. Maar wat is dit nu eigenlijk? En hoe moet u deze filosofie binnen uw gemeente nu handen en voeten geven?