Syntens


---

Food Valley conferentie in Ede innovatief strijdtoneel

Met de uitreiking van de Food Valley Award 2006 bekroont Food Valley het meest innovatieve initiatief binnen de
voedings(gerelateerde)industrie. De award wordt uitgereikt tijdens de Food Valley Conferentie âCrossing Bordersâ op 5 oktober in het CineMec in Ede. Vijf inzendingen zijn genomineerd: Gewasbescherming door middel van belichting van Clean Light uit Wageningen, Verleidelijk lekkere en natuurlijke appels van Inova Fruit B.V. uit Geldermalsen, Innovatie door concentratie van Provalor B.V. uit Vijfhuizen, Teff van Soil & Crop uit Assen en Laarakker Groenteverwerking & EcoFuels van Laarakker Groenteverwerking B.V. uit Well. De winnaar ontvangt een kunstwerk, een certificaat en kan het logo âWinner Food Valley Award 2006â voeren.

In de jury van de Food Valley Award 2006 hebben de heer R. Rabbinge, University Professor WUR, Decaan Onderzoekscholen (juryvoorzitter), de heer R. Migo, algemeen directeur Kamer van Koophandel Centraal Gelderland. De heer H. de Vries, voormalig VROM inspecteur en de heer A. Wassenberg, directeur Animo Agri Business BV zitting. Deze jury was aangenaam verrast door het grote aantal inzendingen voor de prijs van 2006. Het aantal voorstellen afkomstig uit het midden- en kleinbedrijf is bemoedigend. Over het geheel genomen is de kwaliteit van de inzendingen goed met een aantal uitblinkers. Vrijwel alle inzendingen werden gekenmerkt door innovatieve en vernieuwende producten, methoden of technieken. Samenwerking in de keten bleek veelvuldig aanwezig en de positionering van de bedrijven als maatschappelijk verantwoorde ondernemingen kwam doorgaans goed uit de verf.

De zon een handje helpenâ¦
Clean Light heeft een techniek ontwikkeld voor schimmelbestrijding op levende âpre-harvestâ gewassen. De ontwikkelde methode biedt gewassen bescherming tegen schimmels zoals dit normaliter door zonlicht gebeurt. Schimmels ontstaan als er voldoende vocht is en als de zon de schimmel om een of andere reden niet kan bereiken. Het reinigend effect van zonlicht wordt via de door Clean Light ontwikkelde techniek op een milieuvriendelijke wijze nagebootst, waardoor schimmels worden gedood en de plant wordt versterkt zonder residuen achter te laten op het voedsel. De methode biedt voordelen voor verschillende schakels van de voedselproductieketen. âEen mooie toepassing van een milieuvriendelijke benadering die perspectiefvol kan zijn. De introductie moet omzichtig ter hand worden genomen.â, was het commentaar van de jury op deze nominatie.

Verleid door een appelâ¦
Inova Fruit ontwikkelt én introduceert consumentgericht duurzaam te produceren fruitrassen. Dit doet zij om nieuw perspectief te bieden aan Nederlandse fruittelers door het doelgroepgericht op de markt brengen van door consument gewaardeerde producten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van âde kracht in de ketenâ. Om in te spelen op het toenemende belang van voedselveiligheid en duurzaamheid, heeft Inova Fruit in 2001 samen met PRI (Wageningen UR) een Masterplan opgesteld. Hierin ligt de focus op het resistent maken van kwaliteitsrassen tegen schimmelziekten, die verantwoordelijk zijn voor circa 83% van het bestrijdingsmiddelengebruik. Om de fruitketen tijdig te voorzien van geschikte kwaliteitsrassen is de huidige kruisingsveredeling echter te traag; deze neemt circa 20-25 jaar in beslag. Daarom zijn twee innovatieve veredelingsmethoden ontwikkeld: DNA merkergestuurde veredeling en cisgenese veredeling. Hiermee wordt een tijdswinst van 10 tot 15 jaar behaald. De jury merkt op dat dit een perspectiefvolle innovatie is, waarbij gebruik wordt gemaakt van moderne technieken. De aandacht die gegeven wordt aan een goede communicatiestrategie acht zij van groot belang voor het welslagen van het project.

Innovatie door concentratie
De derde genomineerde is Provalor B.V. Zij produceren sinds 2004 groentesap en natuurlijke kleurstof uit reststromen uit de voedingsmiddelenindustrie. Naast de vaste reststromen die hiervoor nu worden benut zijn er in de industrie ook grote hoeveelheden vloeibare reststromen zoals kookwater en blancheerwater van groente waar nog geen oplossingen voor zijn. In het project âInnovatie door Concentratieâ wordt door Provalor met diverse partners samengewerkt. Doel is het ontwikkelen van processen om waardevolle producten te winnen uit deze vloeibare reststromen en om het water dat vrijkomt weer te kunnen gebruiken inclusief de energie die het bevat in de vorm van warmte. Er is al enige ervaring opgedaan met dit innovatieve concept. De waardering voor de producten en ook de maatschappelijke positionering dwingt respect af bij de jury.

Klein graan met grote potentie
Het bedrijf Soil & Crop (S&C) heeft in 2002 het oergraan Teff âherontdektâ als potentieel gewas voor de Nederlandse landbouw. S&C heeft het initiatief genomen om het graan te herintroduceren in menselijke voeding. Voeding gemaakt van het graan Teff heeft bijzondere eigenschappen: het sporten kan langer worden volgehouden en het leidt tot betere prestaties, het zorgt voor een sneller herstel na het sporten en het draagt bij aan een slanker lichaam doordat er minder vet wordt vastgelegd. Het graan komt oorspronkelijk uit Afrika. Het is niet alleen goed voor ons lijf, maar ook voor Afrika; met een deel van de opbrengst van het gewas worden in Ethiopië banen gecreëerd. Inmiddels zijn er diverse hoogwaardige producten op de markt zoals brood, sportrepen, bier en kant-en-klaar melen. De jury prees S&C in haar commentaar: âHet bedrijf is erin geslaagd om de belangstelling voor het gewas Teff te vergroten. Het is een perspectiefvol gewas en de kansen die er zijn kunnen worden benut als de juiste marketingstrategie wordt gevolgd.â

Laarakker Groenteverwerking
Vijfde genomineerde is Laarakker Groenteverwerking B.V., een toeleveringsbedrijf voor de groenteverwerkende industrie. Het bedrijf is historisch gezien continue bezig met nieuwe ontwikkelingen op teelt, productie en reststoffenverwerking, waarbij maatschappelijke-, politieke- en ecologische ontwikkelingen een belangrijke leidraad zijn. In 2004 besloot het bedrijf een concept te gaan ontwikkelen om organische reststromen verdergaand te kunnen verwerken. Het concept is er op gericht organische reststromen die ontstaan bij de productie van voorbewerkte groente en aardappelen, verdergaand te kunnen verwerken in een biovergistingsinstallatie. Veel aandacht gaat hierbij uit naar het nuttig toepassen van alle opgewekte energie en warmte. Naast gebruik van de warmte door installatie zelf zullen nabijgelegen tuinbouwkassen hier in de nabije toekomst mogelijk ook gebruik van kunnen maken. Het grootste deel van de elektriciteit wordt teruggeleverd aan het net. Volgens de jury een nieuwe techniek die kan leiden tot een aanmerkelijke verbetering van de doelmatigheid en doeltreffendheid in termen van energie en milieu.

Conferentie
De Food Valley Award 2006 is een initiatief van de Stichting Food Valley, Wageningen Universiteit en Researchcentrum en de gemeente Wageningen en wordt uitgereikt tijdens de Food Valley Conferentie âCrossing Bordersâ. Deze vindt plaats op 5 oktober van 9.30 tot 19.00 uur in het CineMec in Ede. Dit jaar worden grenzeloze kansen en ontwikkelingen in de sector getoond en worden tijdens de innovatieproeverij tradities doorbroken en smaakgrenzen overschreden. Meer informatie is te vinden op www.foodvalley.nl. Rabobank is hoofdsponsor van de Food Valley Conferentie 2006.