Hersenschade en herstel: Publieksdag Hersenstichting

Hersenstichting nederland

'Hersenschade en herstel': Publieksdag Hersenstichting

Op donderdag 5 oktober organiseert de Hersenstichting Nederland in de Jaarbeurs in Utrecht de veertiende Publieksdag. Deze dag staat dit jaar in het teken van hersenschade en herstel daarvan. In voor het publiek begrijpelijke taal vertellen twaalf hersenwetenschappers over de (on)mogelijkheden van herstel na hersenschade.

Een willekeurige greep uit de lezingen:
Dr. D. Denys (UMC Utrecht) vertelt over 'deep brain stimulation': door het plaatsen van elektroden kan hersenactiviteit worden afgeremd. Deze toepassing wordt al gebruikt bij bewegingsstoornissen als Parkinson en dystonie. Nieuw is dat deze therapie ook kan functioneren bij psychiatrische stoornissen, zoals dwangstoornissen.
- Iemand die verlamd is, kan niet bewegen of zelfs communiceren. Dr. N. Ramsey (Rudolf Magnus Instituut voor Neurowetenschappen, Utrecht) verduidelijkt wat neuroprotheses wellicht in de nabije toekomst kunnen doen: signalen in de hersenen kunnen direct worden 'gelezen' en gebruikt om apparatuur te besturen. Denken aan bewegen zet dan een robotarm of cursor in gang.

- Verwacht geen wonderen van stamcellen ten behoeve van hersenherstel, is het betoog van prof. dr. H. Boddeke (UMC Groningen). Hij verwacht binnenkort stamceltoepassingen voor een aantal hersenaandoeningen. Maar op dit moment is het nog niet mogelijk stamceltherapie in te zetten tegen hersenziekten, ook al beweren sommige bedrijven anders.

Op de Publieksdag vindt ook de uitreiking plaats van de Hersenstichting-Trofee voor de Wetenschap. Deze stimuleringsprijs wordt iedere twee jaar uitgereikt aan jonge onderzoekers met speciale verdiensten op het gebied van hersenonderzoek.

De Publieksdag wordt gecompleteerd door een informatiemarkt van patiƫntenorganisaties op hersengebied. Men kan er terecht voor folders, brochures, lotgenotencontact en achtergrondinformatie.

De organisatie van de dag is in handen van de Hersenstichting Nederland, in samenwerking met de Neurofederatie en ZonMw.

Datum: donderdag 5 oktober 2006
Plaats: Jaarbeurs Utrecht, Beatrixgebouw, Beatrix Theater Aanmelding: Boerhaave Congres Bureau, 071-527 52 97 of 071-527 53 60; fax 071-527 52 62; boerhaave@lumc.nl

Het volledige programma is te vinden op www.hersenpublieksdag.nl. Voor nadere informatie of het aanvragen van een interview met een van de sprekers: Hersenstichting Nederland, Aagtje Smid, 070-302 47 48, 06-480 127 38, asmid@hersenstichting.nl.