Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Persbericht Kasteel Groeneveld - Grondlegger Max Havelaar wint Groeneveldprijs

Baarn, 26-09-2006

'Als je genoeg hebt om van te leven en niet wordt uitgebuit door anderen, is armoede is niet erg.' Dat is de mening van Frans van der Hoff. Eigenlijk is er volgens hem maar één probleem op de wereld, en dat is de ongelooflijke rijkdom. Frans van der Hoff, geestelijk vader van het Max Havelaar keurmerk, ontvangt op 5 oktober a.s. de Groeneveldprijs van de Stichting Groeneveld. Voorafgaand aan de prijsuitreiking zal Van der Hoff de Groeneveldlezing uitspreken.

De Stichting Groeneveld wil huidige en toekomstige generaties bewust maken van de maatschappelijke betekenis van natuur en landschap. Bovendien wil zij de discussie over de verschillende vormen van gebruik van het landelijk gebied bevorderen. Vanuit deze optiek is de Groeneveldlezing ontstaan en wordt de daaraan verbonden prijs jaarlijks toegekend aan een persoon of organisatie die zich bijzonder inzet voor het debat over de groene ruimte.
Het bestuur van de Stichting Groeneveld heeft besloten de Groeneveldprijs 2006 toe te kennen aan Frans van der Hoff.

Frans van der Hoff leeft en werkt al meer dan 25 jaar als priester-arbeider in het zuiden van Mexico in een gemeenschap van kleine Indianen boeren. Hij heeft op het platteland aldaar een indrukwekkend transformatieproces in gang gezet en een duurzame samenleving tot ontwikkeling gebracht.
Sinds kort treedt Van der Hoff steeds meer naar buiten om zijn gedachtegoed en ervaringen uit te dragen. In Nederland is Van der Hoff nog weinig bekend. Internationaal daarentegen wordt hij beschouwd als een belangrijk ethisch denker met een eigen visie op veranderingen voor duurzame ontwikkeling. Vorig jaar ontving hij uit handen van de Franse president de 'Légion d'honneur' en werd hij in Belgie benoemd tot Commandeur in de orde van de Kroon. Begin dit jaar kreeg hij een eredoctoraat in Leuven en in november a.s. zal de Raad van Europa de 'Noord-Zuid'prijs aan hem uitreiken.

Groeneveldlezing
In de Groeneveldlezing zal Van der Hoff aangeven, dat de doelstelling van economische groei, zoals wij die in het Westen kennen, een rechtvaardige verdeling van de beschikbare rijkdom onmogelijk maakt. De natuur, een wezenlijk onderdeel van de beschikbare rijkdom, is hiervan slachtoffer. De grote problemen van gerechtigheid, natuur en milieu zijn, volgens hem allen terug te voeren op de wijze waarop mensen met elkaar omgaan en de richting die zij daarbij worden opgestuurd. Bij de beleidsbepalende publieke organen is sprake van onwil en onmacht om de werkelijke oorzaken aan te wijzen en daarin bij de bron veranderingen aan te brengen. Dit bespreekbaar maken is één van de grootste uitdagingen van onze tijd. Hoe brengen we rust en vertraging in de economische groei, zodat sociale en milieu- en ecologische conflicten beheersbaar worden en uiteindelijk tot verzoening komen met wat goed is voor alle mensen en de wereldwijde natuur.

De Groeneveldlezing wordt uitgesproken op donderdag 5 oktober 2006 om 16.00 uur op Kasteel Groeneveld, Groeneveld 2, 37344 ML Baarn. Inschrijven voor de lezing à 20 Euro p.p. is mogelijk tot uiterlijk 30 september. Dit kan zowel telefonisch: 035 - 54 80 994 als per email: reserveringsbureau@minlnv.nl
Bezoek ook de website: www.kasteelgroeneveld.nl