Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam
WEKELIJKS PERSBERICHT DE BAARSJES

WEKELIJKS PERSBERICHT

Hospitality dinners in De Baarsjes
Een kijkje in de keuken bij een moslimgezin tijdens de Ramadan. Dat kan in De Baarsjes. Wie wil kan zich (gratis) aanmelden voor een 'hospitality dinner' en na zonsondergang een hapje mee-eten met een moslimgezin (iftar-maaltijd). Ook moslims die hun deuren voor mede-bewoners willen openen, kunnen zich nog aanmelden via s.sisli@baarsjes.amsterdam.nl.
Informatie: Rinze van Opstal, 06 1299 1741.

Inburgeren Andersom
Autochtone bewoners in De Baarsjes kunnen zich aanmelden voor de cursus 'Inburgeren Andersom'. Speciaal voor mensen die meer willen weten over de Turkse of Marokkaanse taal en cultuur. Voor beide landen wordt een aparte 'inburgeringscursus' georganiseerd (zes avonden in november / december). Cursisten maken kennis met de Turkse of Marokkaanse keuken, vergaren kennis over de politiek, geschiedenis en geloof in één van beide landen én krijgen een stoomcursus Turks of Arabisch.
'Inburgeren Andersom' is een initiatief van stadsdeel De Baarsjes en Stichting Dock.
Informatie: Stichting Dock, 412 4820.
Informatie: Rinze van Opstal, 06 1299 1741.

Nieuwe gebiedsmanager Chassébuurt
Om de economische activiteiten in de Chassébuurt te stimuleren, zet het stadsdeel tot tenminste eind dit jaar een gebiedsmanager in. Die staat ondernemers met raad en daad terzijde, kan optreden als contactpersoon richting bijvoorbeeld het stadsdeel en zorgt ervoor dat vrijstaande bedrijfsruimten weer wordt benut. De gebiedsmanager speelt ook een belangrijke signaleringsrol bij nieuwe ontwikkelingen en kansen voor het stadsdeel en werkt daarbij nauw samen met het Ondernemershuis. Voor ondernemers in de buurt is de gebiedsmanager (Jeroen Jonkers) te bereiken op 589 2930 of 06 2834 6771.
Informatie: Ruud Sjoerdsma, 06 1714 4471.

Textielcontainers ondergronds, vuilcontainers vervangen
De textielcontainers die nu nog bovengronds staan, worden vervangen door ondergrondse containers en met vier uitgebreid. Dat voornemen staat in de Programmabegroting 2007 die volgende week definitief door het Dagelijks bestuur wordt vastgesteld. De huidige containers ontsieren het straatbeeld en trekken vuil aan. De vuilcontainers in de Postjesbuurt die tien jaar geleden zijn geplaatst worden vervangen; zij zijn afgeschreven en zijn kleiner dan de containers in de rest van het stadsdeel.
In november buigt de stadsdeelraad zich nog over de Programmabegroting.
Meer informatie: Edwin Raap, 06 3071 9398.

Inzet op verkeersveiligheid, ondergronds parkeren en autodaten
Het Dagelijks Bestuur zet in 2007 extra geld in om de verkeersveiligheid in De Baarsjes te verbeteren. Dat voornemen staat in de Programmabegroting 2007 die volgende week definitief door het Dagelijks Bestuur wordt vastgesteld. Naast het aanleggen van vrijliggende fietspaden in de Jan Evertsenstraat wordt gestart met de aanpak van de black spots (plaatsen waar veel verkeersongevallen voorkomen) Surinameplein en de kruising Jan Evertsenstraat / Hoofdweg. Ook wordt de verkeersveiligheid van schoolroutes en bij scholen opnieuw geïnventariseerd (dit gebeurde eerder in 2002), en worden nieuwe voorstellen gedaan voor fysieke maatregelen om de veiligheid op de routes te verbeteren.
Het Dagelijks Bestuur wil in 2007 een plan voor 500 inpandige parkeerplaatsen presenteren; voor het project wordt de komende jaren geld gereserveerd. Het Surinameplein is een mogelijke lokatie.
Het Dagelijks Bestuur wil ook het autodaten blijven stimuleren. In 2007 komt een voorstel om mensen die hun parkeervergunning inleveren en gaan autodaten een vergoeding te geven voor de vaste kosten van het autodaten.
In november buigt de stadsdeelraad zich nog over de Programmabegroting.
Meer informatie: Edwin Raap, 06 3071 9398.

Langer wonen in De Baarsjes
In lijn met eerdere jaren, stelt het Dagelijks Bestuur in de Programmabegroting 2007 maatregelen voor om het woningaanbod in De Baarsjes te verbeteren en meer divers te maken. Hiermee wordt het aantrekkelijker voor bewoners om langer in De Baarsjes te blijven wonen. Enkele acties hiervoor zijn de begeleiding van sloop- en nieuwsbouwprojecten, het organiseren van cursussen voor Vereniging Van Eigenaren en de inrichting van een Wijksteunpunt Wonen.
Daarnaast komt er een uitbreiding van het actief aanschrijfbeleid. Dit houdt in dat het stadsdeel woningeigenaren verplicht technische gebreken te verhelpen. Ook zet het stadsdeel de subsidieregeling Beter Verbeteren in om het woningaanbod te verbeteren. Deze subsidie stimuleert goed technisch beheer van waardevolle architectuur om gebreken te voorkomen. Met behulp van de regeling zijn sinds 2001 1.000 woningen hersteld.
Op dit moment is alleen Beter Verbeteren subsidie mogelijk voor de stedelijke vernieuwingsgebieden (Chassé- en Orteliusbuurt) en dreigt de regeling in 2007 helemaal afgeschaft te worden door de centrale stad. Om in de toekomst met de subsidie door te kunnen gaan en om ook buiten de stedelijke vernieuwingsgebieden te kunnen werken, stelt het Dagelijks Bestuur een eigen Beter Verbeteren subsidie op. Hiervoor wordt in 2007 een bedrag van 200.000 euro gereserveerd.
De Programmabegroting wordt volgende week definitief door het Dagelijks Bestuur vastgesteld waarna de stadsdeelraad er zich begin november nog over buigt.
Informatie: Ruud Sjoerdsma, 06 1714 4471.

Kinderboekenweek: DB leest voor
Het DB gaat 'er op af': op zeven basisscholen in De Baarsjes lezen zij woensdag 11 oktober (11.00 uur) voor uit een zelfgekozen boek. Het thema van dit jaar is 'De leeuw is los'. Met deze jaarlijkse actie willen de bestuursleden hun betrokkenheid bij en het contact met de scholen versterken. Arco Verburg en Ab Cherribi lezen 's morgens voor op twee verschillende scholen, Godfried Lambriex zal tijdens het wekelijkse voorleesuurtje om 15.00 uur voorlezen in de bibliotheek op het Mercatorplein.
Informatie: Rinze van Opstal, 06 1299 1741.

Buurtoverleg Chassébuurt
Het thema 'veiligheid' staat centraal tijdens de komende buurtbijeenkomst in de Chassébuurt (9 oktober, Buurthuis Chassé, vanaf 19.30 uur.) Het Dagelijks Bestuur wil graag weten hoe veilig bewoners zich in de eigen buurt voelen en wat zij - samen met de bewoners - kan doen om het stadsdeel nog veiliger te maken. Wie niet kan komen: op de website kunnen bewoners en ondernemers lid worden van het Bewonerspanel én een enquête invullen over 'Veiligheid in De Baarsjes'. Inmiddels zijn ruim 120 bewoners lid en zijn al 90 enquêtes ingevuld.
Meer informatie: Edwin Raap, 06 3071 9398.

Persbericht
De Baarsjes: twee miljoen extra voor onderwijs
Onder het motto 'Kansen voor Kinderen - goede scholen in buurt' investeert stadsdeel De Baarsjes de komende vier jaar ruim twee miljoen euro extra in het onderwijs. Dat staat in de Programmabegroting 2007 die volgende week dinsdag door het Dagelijks Bestuur wordt vastgesteld.

De Baarsjes wil: onderwijsachterstanden wegwerken en voorkomen; betere schoolprestaties (Cito-scores); een soepeler overgang naar de middelbare school en daardoor minder uitval in het voortgezet onderwijs; dat ouders hun kinderen op scholen in de buurt doen; dat kinderen leren elkaar te respecteren en tolereren.
Het stadsdeel wil liefst per school afspraken maken over hoe het beschikbare geld wordt ingezet. Uitgangspunt blijft dat scholen, ouders en welzijnsorganisaties niet alleen een eigen, maar ook een gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben voor de invulling van het onderwijsbeleid in het stadsdeel.

Brede School
De Baarsjes zet in op de Brede School met een herkenbaar, eigen gezicht.
De Brede School biedt een professioneel aanbod van allerlei voor-, tussen- en naschoolse voorzieningen. Daarbij signaleert het stadsdeel dat de overgang van basisschool naar voortgezet onderwijs soms lastig is. Door bijvoorbeeld huiswerkbegeleiding, groepsmentoraten en een weekendschool wil het stadsdeel ervoor zorgen dat leerlingen zelfstandig leren werken. Leerlingen die dat nodig hebben kunnen rekenen op extra begeleiding; risicoleerlingen verdwijnen niet uit beeld, maar worden 'bij de les' gehouden.

Betrokkenheid ouders
Het stadsdeel vindt dat de betrokkenheid van ouders cruciaal is vanaf de allereerste stap op weg naar school tot en met het voortgezet onderwijs. Daarbij moet het voor alle ouders aantrekkelijk zijn om hun kind in de buurt naar school te doen. Initiatieven van ouders om zelf te werken aan betere scholen en aan het tegengaan van segregatie ondersteunt het stadsdeel.
De Deelraad buigt zich in november over de Programmabegroting.
Meer informatie: Harold Ytsma, 06 534 20466.

Agenda

Aanmelden voor het Digitaal Bewonerspanel De Baarsjes? Surf naar www.baarsjes.amsterdam.nl.

. 6-30 oktober. Expositie: 'Leven in de Sahara' vertaald in foto's door Amerens Hedwich. Opening: 6 oktober, 16-19 uur. Open op afspraak: 06 1253 5315. Locatie: Galerie Witter dan Wit in Witte de Withstraat 105.
. Vrijdag 6 oktober, 22-4 uur. Kickoff party van Club 8. Club 8 trapt het nieuwe culturele seizoen af. Entree: 5 euro, voor 23 uur gratis. Meer info: www.club-8.nl. Club 8, Admiraal de Ruyterweg 56B.
. Zaterdag 7 oktober. Privé-feest. Jij bepaalt wat de DJ en VJ draaien. Elke twintig minuten wordt de muziekstijl aangepast aan de wensen van het publiek. Entree: 7,50 euro. Meer info: www.club-8.nl. Club 8 Admiraal de Ruyterweg 56B.
. T/m 8 okt. Het Bellamy Etalage Project presenteert Yamandu Roos - Fotografie. Zie www.baarsjes.amsterdam.nl/agenda voor de wandelroute. Deze route is rondom het Bellamyplein in Oud-West. Info: www.stichtingBEP.nl, www.streetlightamsterdam.nl en 06 5201 1788.
. Maandag 9 oktober, 19.30-22 uur. Buurtoverleg Chassébuurt. Meer info: www.baarsjes.amsterdam.nl, Buurtcentrum Chassé, Chasséstraat 91.
. Dinsdag 10 oktober, 20 uur. Vergadering van de raadscommissie Stadsdeelwerken. Meer info: www.baarsjes.amsterdam.nl. Stadsdeelkantoor, Baarsjesweg 224.
. Woensdag 11 oktober, 20 uur. Vergadering van de raadscommissie Wonen. Meer info: www.baarsjes.amsterdam.nl.
. Zaterdag 14 oktober, Marathon activiteiten. Meer info: sportbuurtwerk@baarsjes.amsterdam.nl. Op het Mercatorplein.
. 14 -15 oktober, 10-17 uur. De Herfstbraderie. Organisatie: www.midland-markten.nl. Op het Mercatorplein.
. Zondag 15 oktober, 14-18.30 uur. Voetbaltoernooi. Locatie: Blauw-Witsporthal aan de Joos Banckersweg 18, stadsdeel Bos & Lommer. Meer info: www.baarsjes.amsterdam.nl/agenda.
. Zondag 15 oktober, 19-22 uur. Tweede Ramadan avond. Zie www.baarsjes.amsterdam.nl/agenda voor het programma.
. T/m 17 oktober, 18.15-20 uur. Rap-classes. Wekelijks les in rappen en beatboxen voor jongens in het voortgezet onderwijs zitten. The Mall, Admiraal de Ruijterweg 148.
. T/m 18 oktober, 10-12 uur. Workshop Restyling. Vijf woensdagochtenden (20 en 27 september; 4, 11 en 18 oktober). Bestaande kleding (oud en nieuw) omtoveren tot eigentijdse en eigenzinnige kleding. 5 lessen voor 60 euro. Info: 06 2019 5563 of 612 1230, marjon@micmar.demon.nl of www.marjonleek.nl. Locatie: Atelier Marjon Leek/ Anneke Pleiter, Witte de Withstraat 146.

Algemene vragen: Rinze van Opstal, 06 1299 1741

---- --