Gemeente Sittard-Geleen
PERSBERICHT

LANDELIJKE PROEFTUIN VRIJWILLIGERSWERK MET 14 PROJECTEN IN TRIPOOLSTEDEN

Sittard-Geleen, 05-10-2006 - Vandaag heeft Tripool Zuid-Limburg de projecten bekend gemaakt die de gemeenten Maastricht, Heerlen en Sittard-Geleen samen met de provincie Limburg hebben geselecteerd om vrijwilligerswerk en mantelzorg in Zuid-Limburg in het komende jaar te versterken. Hiermee is een investering gemoeid van ruim ? 2 mio. De Tripoolgemeenten kunnen deze projecten financieren dankzij een bijdrage van het Ministerie van VWS (? 300.000) en de provincie Limburg (ruim ? 70.000). Aanleiding voor deze 14 proefprojecten is de invoering van de Wmo, de Wet Maatschappelijk Ondersteuning, die per 1 januari wordt ingevoerd. Mantelzorg en vrijwilligerswerk zijn volgens de drie grote steden en de provincie Limburg de pijlers onder de nieuwe wet.

Berry van Rijswijk, Voorzitter van de Stuurgroep en wethouder van de gemeente Sittard-Geleen, stelt dat de visie van de bestuurders ook door de recente cijfers van het CBS wordt ondersteund: "Uit de van de week gepubliceerde gegevens blijkt dat Zuid-Limburg, na Delfzijl, het snelst vergrijzende gebied is in ons land. Zonder mantelzorgers en vrijwilligers zijn veel ouderen en hulpbehoevenden verstoken van hulp, waardoor vereenzaming toeslaat. Maar, vervolgt Van Rijswijk: "laten we van de nood een deugd maken. Door de steun van zowel provincie als rijk kunnen we enthousiasme opwekken en een vernieuwende kijk op mantelzorg en vrijwilligerswerk ontwikkelen. We hebben goede hoop dat we nieuwe groepen vrijwilligers kunnen enthousiasmeren. Nu al bereiken ons signalen dat er sprake is van een groeiende groep jeugdige mantelzorgers."

De 14 geselecteerde projecten kennen een grote variatie. Zo komen er gesubsidieerde banen voor de ondersteuning van vrijwilligersorganisaties en verenigingen. Verder gaan de gemeenten en hun partners aan de slag met een klussendienst voor hulpbehoevenden die zelfstandig wonen. Speciale aandacht is er voor VMBO-jongeren, die naast hun opleiding zorgen voor een ziek familielid, en voor allochtone mantelzorgers. Met name onder de eerste groep gastarbeiders, die nu allemaal ouder zijn dan 50, neemt de zorgvraag toe. Ook wordt onderzocht welke regels belemmerend zijn voor vrijwilligers en mantelzorgers. Op 3 en 4 november wordt het vrijwilligerswerk nog eens extra onderstreept tijdens de zogenaamde MADD-dagen, Make A Difference a Day. De drie steden organiseren lokale en bovenregionale evenementen om vrijwilligers en mantelzorgers in het zonnetje te zetten.

Dankzij de bundeling van krachten is Tripool vorig jaar door het ministerie geselecteerd als een van de 24 landelijke proeftuinen. De projecten worden uitgevoerd vanaf dit najaar tot eind december 2007. Daarna vindt evaluatie door het Rijk plaats en neemt de Tweede Kamer een besluit over het continueren van succesvolle projecten in landelijk verband. De drie Tripoolgemeenten zijn van mening dat al in een eerder stadium kennis en ervaring kan worden gedeeld met de overige 16 gemeenten in Zuid-Limburg. Reden ook waarom de gemeente Schinnen is vertegenwoordigd in de Stuurgroep. Uit het oogpunt van samenwerking worden de projecten samen met vrijwel alle gemeenten in Zuid-Limburg uitgevoerd.

De presentatie van de 14 projecten bij bedrijven, instellingen, bemiddelende instanties, mantelzorgers en vrijwilligers in Zuid-Limburg vindt volgende week plaats. Op 10 en 11 oktober worden de projecten gepresenteerd tijdens de Bedrijven Kontakt Dagen in de stand van Parkstad Limburg. Tijdens die dagen zijn de betrokken bestuurders, projectleiders en ambtenaren van de drie Tripoolgemeenten afwisselend aanwezig om contacten te leggen met het bedrijfsleven en een betrokkenheid te creëren bij vrijwilligerswerk. Nadere informatie over de projecten is terug te vinden op www.tripool.nl. Het boekje met de 14 projecten van de verschillende instellingen en gemeenten is down te loaden via de Tripoolsite.

De Wmo die per 1 januari landelijk wordt ingevoerd regelt ondermeer de mogelijkheden voor hulp voor mensen met een beperking. De nieuwe wet moet het mogelijk maken dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen en meedoen in de samenleving. Na de invoering van de Wmo regelt de gemeente bijvoorbeeld de hulp bij het huishouden, woningaanpassing of andere voorzieningen.
---



Gemeente Sittard-Geleen