GroenLinks

Ook bankgegevens EU-burgers naar VS

Eurobiljetten 5 oktober 2006

Niet alleen het doorgeven van passagiersgegevens door luchtvaartmaatschappijen aan de VS baart GroenLinks in het Europees Parlement ernstig zorgen. Ook SWIFT, een commercieel bedrijf dat fungeert als intermediair om het internationale bankverkeer te vergemakkelijken, draagt gegevens over aan Amerikaanse geheime diensten.

Twee commissies van het Europees Parlement (justitie en economische zaken) organiseerden woensdag 4 oktober hierover een hoorzitting waarbij onder meer Jean-Claude Trichet, de voorzitter van de Europese Centrale Bank aanwezig was.

Volgens de Groenen druist het overleveren van financiële gegevens van Europese burgers zonder hun instemming in tegen de privacywetgeving. Het in België gevestigde SWIFT claimt dat het bedrijf gehoor gaf aan een dagvaardiging van de Amerikaanse justitie, maar het handelt daarmee in strijd met de Europese privacyregels die in dit geval veel strenger zijn.

Schemergebied
Tot ontsteltenis van de Groenen kwam op de hoorzitting al snel naar voren dat geen van de betrokken partijen enige verantwoordelijkheid wil nemen voor het ongevraagd overdragen van bankgegevens: noch de Europese Centrale bank of de nationale centrale banken noch SWIFT. De Groenen vragen zich af wie zij in dit geval kunnen vertrouwen als er geen enkel toezichtsorgaan bestaat dat dit controleert en voorkomt dat de CIA inbreuk maakt op de rechten van Europese burgers.

Volgens de Groenen staat het buiten kijf dat de Amerikaanse regering inzage moet krijgen in de financiële situatie van vermoedelijke terroristen, maar dit moet niet geïnterpreteerd worden als een carte blanche. Met multinationale ondernemingen die in veel landen actief zijn bestaat er een schemergebied onder welke wetgeving zij nu precies vallen. Daarom is het noodzakelijk dat er zo snel mogelijk overeenstemming komt tussen de EU en de VS over een gemeenschappelijke wettelijke basis over de transfer van data, die tevens de privacy van burgers optimaal beschermt.