De Unie



05/10/2006
ING Group - Principeakkoord Sociaal Plan

5 oktober 2006 - Op 4 oktober 2006 heeft De Unie met ING Groep een principeakkoord gesloten over een nieuw Sociaal Plan. Een eerder bereikt onderhandelingsresultaat was door de leden afgewezen. In het nieuwe akkoord wordt in belangrijke mate tegemoet gekomen aan de bezwaren die bij de leden bestonden.

Het nieuwe akkoord is veel evenwichtiger dan het eerder bereikte resultaat. Het nieuwe Sociaal Plan voorziet zowel in maatregelen om medewerkers op lange termijn inzetbaar te houden op de interne of externe arbeidsmarkt, als in een stevig vangnet voor medewerkers die het bedrijf verlaten. Dit laatste geldt zowel voor medewerkers, van wie het werk wordt uitbesteed, als voor medewerkers die na boventalligheid extern een baan zullen aanvaarden. Uitgangspunt is altijd dat er geen mensen gedwongen naar een uitkeringssituatie gaan.

Ook op het gebied van spreiding van werkgelegenheid (locatiebeleid) en de inzet van externe arbeidscapaciteit zijn aanvullende afspraken gemaakt. Deze onderwerpen zullen periodiek met Bestuur Nederland worden besproken in samenhang met de WGO-rapportages (werkgelegenheidsontwikkeling).

Er zijn onder meer aanvullende afspraken gemaakt op het gebied van reiskostentoeslag na een interne verplaatsing, en een aanvullende compensatie-uitkering bij vertrek als gevolg van outsourcing.

Binnenkort is de volledige tekst van het principeakkoord beschikbaar via Work@ING. In de maand oktober worden informatiebijeenkomsten georganiseerd voor de leden van vakorganisaties. Deze worden nog uitgenodigd.