Gemeente Maassluis

Cijfers over veiligheid in regiogemeenten vergeleken

Inbraak, vandalisme en overlast door groepen jongeren zijn de belangrijkste thema's als het gaat om de veiligheid in Maassluis. Daarentegen is 90 procent van de inwoners van Maassluis tevreden over de buurt waarin zij wonen. Dit blijkt uit de Veiligheidsrapportage Regiopolitie Rotterdam Rijnmond die op donderdag 5 oktober jl. is gepresenteerd.

In dit onderzoek worden aangifte- en meldingscijfers van de 20 regiogemeenten over 2005 met elkaar vergeleken. Het gaat hier om cijfers over onder meer geweld, inbraak, diefstal, vandalisme en (drugs)overlast. Ook subjectieve gegevens, zoals het gevoel van veiligheid, tevredenheid over de buurt en vaak voorkomende buurtproblemen zijn meegenomen in het onderzoek. Het is voor het eerst dat een dergelijk regionaal onderzoek is uitgevoerd

De gemeente Maassluis scoort relatief slecht op het onderwerp "inbraak". Het gaat hierbij vooral om inbraak in garages, schuren en tuinhuizen en om bedrijfsinbraken. Ook worden er in Maassluis relatief veel vernielingen gepleegd aan auto's en gebouwen. Voor schade aan openbare gebouwen neemt Maassluis zelfs de derde plaats in op de ranglijst van regiogemeenten.

Uit de bewonersenquête blijkt dat twaalf procent van de Maassluise inwoners overlast door groepen jongeren als het grootste buurtprobleem ervaart. 29 procent van de inwoners voelt zich wel eens onveilig in het algemeen, 17 procent voelt zich wel eens onveilig in de eigen buurt. Als belangrijkste reden voor dit gevoel van onveiligheid worden groepen jongeren genoemd. Daar tegenover staat dat maar liefst 90% van de inwoners van Maassluis tevreden is over de eigen buurt.

De cijfers in de Veiligheidsrapportage komen in de grote lijnen overeen met de uitkomsten van de Gemeenteatlas over 2005. De resultaten van dit onderzoek zijn gebruikt bij het opstellen van het wijkveiligheidsplan 2006. Om de schade aan openbare gebouwen tegen te gaan, zijn de gemeente en de politie inmiddels gestart met een speciaal project. Daarnaast is een zero-tolerancebeleid ingevoerd om overlast van jongeren te beperken.