Gemeente Den Helder

05-10-2006 Den Helder en RTV Noord-Holland voorbereid op rampen

Eén druk op de knop en er is ingebroken bij RTV Noord-Holland. Door de politie, wel te verstaan. Die kan, bij (dreiging van) van een ramp, een programma onderbreken met een officiële mededeling. Zo bent u direct op de hoogte van de eerste stand van zaken en weet u wat u, gezien de situatie, wel of niet moet doen.

De gemeente Den Helder heeft, samen met alle andere Noord-Hollandse gemeenten, vorige week donderdag met de provincie Noord-Holland en RTV Noord-Holland een nieuw en uiterst modern rampenconvenant afgesloten. De regionale omroepen waren in het geval van een calamiteit officieel al aangewezen als rampenzender, maar het rampenconvenant is onder meer door technische ontwikkelingen verfijnd. Zo is het vanaf nu mogelijk dat, nadat de sirenes zijn afgegaan, de regionale meldkamer bij een ramp rechtstreeks kan inbreken in de radio- en tv-uitzendingen van RTV Noord-Holland met een officiële overheidsmededeling.

Goed voorbereid
Met één druk op de knop kan de medewerker van de meldkamer vanaf zijn werkplek 24 uur per dag een tekst op de regional radio en tv activeren (zoals bijvoorbeeld: sluit ramen en deuren en ga niet naar buiten). De overeenkomst past binnen het concept dat rampen niet vallen te plannen, voorbereidingen wel. Het rampenconvenant is ondertekend door de commissaris van de Koningin in Noord-Holland, de coördinerende burgemeesters van de vijf veiligheidsregios in Noord-Holland en de directeur van RTV Noord-Holland.

Radio Noord-Holland zendt via de kabel uit op frequentie 92,5 FM, via de ether op 93,9 FM