Zorgsector voelt Nationale DenkTank aan de tand

St. de nationale denktank

Zorgsector voelt Nationale DenkTank aan de tand

Uitnodiging Tussentijds Discussieforum op 5 oktober in Zwolle

Amsterdam, 26 september - Volgende week donderdag (5 oktober) organiseert Stichting de Nationale DenkTank een tussentijds discussieforum over de eerste resultaten van het onderzoek naar disease management bij chronische ziekten. Ruim tachtig zorgverleners, beleidsmakers, patiënten en ondernemers uit het zorgveld en een vijfkoppig panel van experts zullen de deelnemers van de DenkTank 2006 op het hoofdkantoor van Menzis in Zwolle aan de tand voelen over hun eerste bevindingen.

Onderzoeksperiode
Het project is begonnen met een twee weken durende zomerschool in Driebergen (kick-off op 21 augustus), waar de DenkTank door vele experts uit het zorgveld in de problematiek werd ingeleid. Sinds 4 september is de DenkTank vanuit de Universiteit van Amsterdam bezig met het eigenlijke onderzoek. De deelnemers zijn op 5 oktober ruim een maand fulltime bezig, en daarmee alweer op de helft van het onderzoek naar taakherschikking in de zorg. Tot 4 november werken zij aan het bedenken van innovatieve oplossingen om de zorg van vier veelvoorkomende chronische ziekten (COPD, hartfalen, depressie en bewegingsstoornissen) in de toekomst betaalbaar te houden.

Discussieforum
Het programma op 5 oktober is als volgt: 's Ochtends presenteert de DenkTank 2006 in besloten kring de eerste tussenresultaten. Daarna vinden parallelle brainstormsessies plaats om tot een aantal prikkelende stellingen te komen. De belangrijkste tussentijdse conclusies en deze stellingen vormen het uitgangspunt voor een 2,5 uur durende forumdiscussie in de middag met alle genodigden uit het zorgveld. Doel hiervan is het onderzoek aan te scherpen en waardevolle aanpassingen en toevoegingen mee te nemen in het tweede deel van het onderzoek. Aansluitend aan de discussie volgt een netwerkborrel. Deze borrel biedt de mogelijkheid om op meer informele wijze kennisoverdracht te bevorderen tussen de DenkTank en het veld en tussen vertegenwoordigers van het veld onderling.

Premier Balkenende
De start van de eerste DenkTank is niet onopgemerkt voorbij gegaan. Bij de opening van de Zomerschool waren verschillende media aanwezig, waaronder Radio1, NRC Handelsblad. In de Volkskrant van die dag stond op pagina twee een interview met voorzitter Harald Tepper. Sterker nog, ook premier Jan Peter Balkenende houdt de DenkTank nauwlettend in het oog. In zijn toespraak voor de Universiteit van Twente op 4 september, naar aanleiding van de opening van het academisch jaar, sprak hij over de stijgende kosten in de zorg. De voorzitter van het Innovatieplatform onderschrijft daarbij het belang van de Nationale DenkTank:

'In 2040 zal bij ongewijzigd beleid zestien tot achttien procent van de beroepsbevolking werkzaam moeten zijn in de zorg; nu is dat nog twaalf procent. Kan dat in het perspectief van een krapper wordende arbeidsmarkt? Innovatie is nodig. Ruimte voor vernieuwing. Dat is ook het concept dat ten grondslag ligt aan de dit jaar ingevoerde Zorgverzekeringswet. Dat is ook het idee achter de Nationale Denktank 2006, die enkele weken geleden is ingesteld. Twintig high potentials gaan zich de komende tijd richten op oplossingen voor problemen in de gezondheidszorg.' De deelnemers zijn hard aan de slag om hun premier niet teleur te stellen.

Doel van de Nationale DenkTank
Stichting De Nationale DenkTank is een maatschappelijk, non-profit initiatief. Het kent twee doelen. Enerzijds wil de stichting ieder jaar met een vernieuwende oplossing voor een actueel en complex maatschappelijk probleem komen. Anderzijds worden de deelnemers blijvend betrokken bij elke jaarlijkse 'DenkTank'. Hierdoor ontstaat op termijn een competence-based netwerk waarin de topindustriëlen, ministers en top-onderzoekers van de toekomst elkaar blijvend zullen kunnen vinden.

De voorzitter van de stichting dr. Harald Tepper denkt dat dit netwerk veel voordelen met zich meebrengt om de kennisoverdracht tussen overheid, universiteiten en bedrijfsleven te vergroten: 'Wij denken dat het in contact brengen van mensen op basis van competenties in plaats van bijvoorbeeld een toevallig lidmaatschap van de plaatselijke golfclub wel degelijk een unieke bijdrage kan leveren, zeker als de deelnemers door samenwerking daadwerkelijk elkaars competenties hebben ervaren.'

Meer informatie:
www.nationale-denktank.nl
info@nationale-denktank.nl


Noot voor de redactie (