Ingezonden persbericht


Persbericht
25 september 2006
Premier Balkenende geeft les in Zoetermeer

De Dag van Respect - Samen leven door van elkaar te leren

Naarden - Op 5 oktober a.s. wordt op 100 basisscholen in heel Nederland de eerste Dag van Respect georganiseerd om aan jongeren te laten zien hoe belangrijk het is, maar vooral hoe léuk het is om met elkaar om te gaan op basis van vriendschap en respect. Respect is de acceptatie van diversiteit. Het is een proces waarbij iedereen actief betrokken is. Openstaan voor de ander vormt de basis voor een rechtvaardige en leefbare samenleving. Thuis, op straat, op school, in de media en op het sportveld.

Op deze eerste Dag van Respect houden kinderen uit groep 7 en 8 zich actief bezig met respect. 's Ochtends krijgen zij een gastles van een prominente Nederlander zoals premier Balkenende in Zoetermeer, en de ministers van der Hoeven (Apeldoorn) en Verdonk (4 okt in Den Haag), sporters Jesse Mahieu (hockey) en Troy Douglas (atleet), tv-presentatoren Jan Sipke Bousema en Toine van Peperstraten. De gastsprekers behandelen vanuit hun eigen werk- en leefsituatie het onderwerp respect.

Na de les vindt de actie: 'Ik geef RESPECT!' plaats. De kinderen delen een Respectbutton uit aan een persoon voor wie zij om wat voor reden dan ook respect voelen. Dat kan hun leraar zijn, iemand die ziek is of willekeurig wie dan ook.

Reactie forum www.dagvanrespect.nl: "Respect voor elkaar hebben is belangrijk en als je dat doet dan ben je stoer, niet net andersom wat de meesten wel denken, doe dus aan respect. Ik doe het ook nu jij nog" Sabine

WEBSITE
Op de website www.dagvanrespect.nl vindt u meer informatie over het programma.

ORGANISATIE
De Dag van Respect is een initiatief van het Fonds Hoop voor Kinderen, in samenwerking met Plan Nederland, het ministerie van OCW en het ministerie van Justitie/Vreemdelingenzaken en Integratie.

JAARLIJKS TERUGKEREND EVENEMENT
In 2006 vindt de Dag van Respect voor het eerst plaats. Het is tegelijkertijd de kick-off voor een jaarlijks terugkerend evenement.


---

N.B.

Ingezonden persbericht