Digitale Gemeente Houten

Romeinense sporen langs Kromme Rijn

vrijdag 29 september 2006 - Bron: Trefpunt

HOUTEN Vrijwel dagelijks wordt in het Kromme-Rijngebied gezocht naar sporen uit het verleden. Juist nu deze maand een spectaculaire vondst werd gedaan bij voormalige buurtschap Honswijk, toont archeoloog Wilfried Hessing zijn gehoor nieuwe inzichten, andere gedachten over het Romeinse verblijf in deze streek.

Op donderdag 5 oktober verzorgt Hessing voor de Historische Kring in De Engel een spannende avond over deze boeiende periode in de geschiedenis. De opvatting dat het Kromme-Rijngebied vooral een uithoek van het Romeinse rijk was, waar de schaarse inheems bevolking onder de rook van de castella een vrij marginaal bestaan leed, is achterhaald. Het grensgebied, de Romeinse limes, wordt nu eerder gezien als een goed georganiseerde samenleving met directe relaties tussen de lokale bevolking, het provinciale (militaire) bestuur en soms ook Rome zelf. Welicht was er meer aan de hand. Tussen de groeiende hoeveelheid archeologische vondsten zitten aanwijzingen die ruimte bieden voorandere gedachten. Kennen we alle militaire vestigingen en lagen die wel allemaal langs de Kromme Rijn? Waarom lagen de castella van Utrecht en Vechten zo dicht bij elkaar? Wat betekenen de vele vondsten van militaire uitrustingstukken in de inheemse nederzettingen? Lagen er Romeinse villas in het Kromme Rijngebied en, zo ja, wie woonde daar dan? En: wat gebeurde er na het vertrek van de Romeinen? Vanaf 20.00 uur geeft Hessing antwoord op deze en andere vragen.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2006 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).