Ingezonden persbericht


Persbericht
Datum: 29-09-2006

Betreft:

Gemeenschapsonderwijs en 'actief' pluralisme

Schoolteams van het Gemeenschapsonderwijs ondertekenen engagementsverklaring op 5 oktober 2006: Unesco Dag van de Leerkracht

Het Gemeenschapsonderwijs brengt de waarden van zijn vernieuwd pedagogisch project op een positieve manier onder de aandacht van alle medewerkers, ouders en leerlingen. Vanaf donderdag 5 oktober 2006, Dag van de Leerkracht van de Unesco, ondertekenen de leerkrachten, directieleden en medewerkers van elke gemeenschapsschool een intentieverklaring (zie bijlage).

Vernieuwd PPGO

Vorig jaar publiceerde de Raad van het Gemeenschapsonderwijs het manifest 'Diversiteit ... een troef van het gemeenschapsonderwijs". Dit manifest betekende een belangrijke vernieuwing en verruiming van het Pedagogisch Project van het Gemeenschapsonderwijs (PPGO). Het begrip 'neutraliteit' werd hiermee omgebogen naar het dynamische en eigentijdse begrip 'actief pluralisme'.

Elk personeelslid ondertekent bij zijn indiensttreding de Neutraliteitsverklaring, de Verklaring van gehechtheid aan het Gemeenschapsonderwijs en het Pedagogisch Project van het Gemeenschapsonderwijs (PPGO) (zie bijlage). De teksten van die drie basisdocumenten - die dateerden van juli 1999 - werden aangepast en een stuk toegankelijker gemaakt.

De scholen van het Gemeenschapsonderwijs zijn het nieuwe schooljaar ingegaan met een vernieuwde basisfilosofie. Voor elk schoolteam biedt het PPGO nu een duidelijk referentiekader om leerlingen te begeleiden. Ons streefdoel is leerlingen op een actief pluralistische wijze te leren omgaan met de diversiteit in de samenleving.

Het project 'Ondertekening PPGO'

Op 5 oktober 2006 is het Dag van de Leerkracht van de Unesco. Het Gemeenschapsonderwijs koos deze symbolische datum uit om via het project 'Ondertekening PPGO' de rol en verantwoordelijkheid van de leerkrachten positief in de kijker te plaatsen. Tenslotte zijn zij het die het PPGO dagelijks ten uitvoer brengen.

Een overzicht van de verschillende acties die daarmee gepaard gaan vindt u als bijlage. Enkele scholen hebben de creativiteit van hun mensen aangesproken om aan het evenement nog een extra dimensie te geven. Een lijst met deze blikvangers is ook als bijlage toegevoegd.

Inhoud van het project

Met de collectieve ondertekening van een engagementsverklaring en de (her)ondertekening van de drie basisdocumenten krijgen alle medewerkers - en uiteraard ook ouders en leerlingen - allen tegelijk de kans om op een speciaal moment stil te staan bij de missie van het Gemeenschapsonderwijs en de betekenis van ons pedagogisch project.

Het project omvat twee delen: enerzijds de ondertekening van een engagementsverklaring en anderzijds de (her)ondertekening van de drie basisdocumenten van het Gemeenschapsonderwijs door alle medewerkers in de scholen.


1. Ondertekening engagementsverklaring

Op 5 oktober 2006 is in elke vestiging van het Gemeenschapsonderwijs een vlak, wit muurpaneel, vervaardigd in pvc, de aandachtstrekker van de dag. Op dit paneel prijkt immers een tekst die een engagementsverklaring inhoudt ten aanzien van het Pedagogisch Project van het Gemeenschapsonderwijs. Die tekst wordt op een bepaald moment van de dag door het hele schoolteam (leerkrachten, directie en medewerkers), dat rond het paneel verzameld is, ondertekend. Na de ondertekening wordt het paneel opgehangen op een plaats waar het goed zichtbaar is voor ouders, bezoekers, leerkrachten, medewerkers én leerlingen.

In sommige scholen begint men er al heel vroeg aan, andere teams verkiezen de plechtigheid te houden onmiddellijk na het laatste lesuur van de dag of zelfs later. Op veel plaatsen is het muurpaneel nog afgedekt met een doek en wordt het pas op 5 oktober of later voor iedereen onthuld. In enkele scholen wordt het evenement om praktische redenen verschoven naar een vroegere of een latere datum.

Tussen 15 november en 15 december 2006 is het de beurt aan de instellingen voor onderwijs buiten de leerplicht, namelijk de centra voor volwassenenonderwijs, de muziekacademies en de scholen voor beeldende kunst van het Gemeenschapsonderwijs.


2. (Her)ondertekening basisdocumenten

Elk nieuw aangeworven personeelslid is bij decreet verplicht de drie basisdocumenten te ondertekenen. De ondertekende documenten ('Pedagogisch Project van het Gemeenschapsonderwijs', 'Neutraliteitsverklaring' en 'Verklaring van gehechtheid') maken integraal deel uit van zijn of haar persoonlijk dossier. Nu deze documenten vooral door de omschakeling van neutraliteit naar actief pluralisme een officiële nieuwe versie gekregen hebben, wil het Gemeenschapsonderwijs deze gelegenheid ook aangrijpen om die vernieuwde teksten door alle medewerkers (ook degenen die al langer in dienst zijn) in de scholen te laten ondertekenen.

Elke medewerker ontvangt een enveloppe met de basisdocumenten en een uittreksel uit het manifest 'Diversiteit... een troeff' van het gemeenschapsonderwijs'. De (her)ondertekening staat los van het evenement op 5 oktober 2006 of later. Het staat de scholen vrij om dit aspect van het project al dan niet op de dag zelf te combineren met het eerste deel.

Bijlagen (opvragen bij afzender): Engagementsverklaring Lijst activiteiten in de scholen
Blikvangers
Pedagogisch Project van het Gemeenschapsonderwijs

Meer info:

Ann Van Driessche
Woordvoerder ­ directeur communicatie
0478 2412 20
ann.van.driessche@gemeenschapsonderwijs.be