Ingezonden persbericht


-Persaankondiging-

Rose Jakobs: de Roos die nooit bloeide
Dagboeken van een onderduikster (1942-1944)

'Altijd aan datgene vasthouden wat je op dit ogenblik hebt en er met volle teugen van genieten. Dat is mijn parool' (Rose Jakobs, zaterdag 6 maart 1943)

Het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek presenteert vanaf 5 oktober a.s. een tentoon- stelling over de dagboeken van Rose Jakobs, een joods Duits meisje dat in 1938 met haar familie naar Nederland vluchtte en in Gelderland terecht kwam. Toen ook in Nederland de oorlog uitbrak, dook de familie Jakobs onder in Nijmegen en Beek-Ubbergen. Rose hield jarenlang een dagboek bij. Dit is een aangrijpend verslag van een gekooid leven, van een jong meisje dat jarenlang opgesloten zat, geen lawaai mocht maken, afhankelijk was van anderen en hartstochtelijk naar haar vrijheid verlangde. Tussen hoop en wanhoop verloor zij echter nooit uit het oog, dat er mensen waren die het slechter getroffen hadden dan zij. Juist op het moment dat het einde van de oorlog in zicht kwam, sloeg het noodlot toe: toen Rose eindelijk de frisse buitenlucht langs haar wangen kon voelen, kwam ze door een bomscherf om het leven.

Naast het wereldberoemde "Achterhuis" van Anne Frank zijn er weinig dagboeken van joodse onderduikers bewaard gebleven. In die zin zijn de dagboeken van Rose Jakobs even zeldzaam als bijzonder. Aan de hand van de persoonlijke aantekeningen van Rose ervaart de bezoeker hoe emotioneel en gevaarlijk het leven in de onderduik was. Beschrijvingen van belangrijke thema's als de omgang met joden in de Tweede Wereldoorlog, de honger en de nimmer aflatende dreiging van ontdekking en deportatie, maken van de belevenissen van Rose een universeel verhaal, dat laat zien wat oorlog en vervolging gewone mensen kunnen aandoen.

De drietalige tentoonstelling 'Rose Jakobs, de Roos die nooit bloeide' is van 5 oktober tot 15 december 2006 te zien in het Bevrijdingsmuseum, waarna de expositie door Gelderland gaat reizen.

-einde persaankondiging-



Ingezonden persbericht