Gemeente Leeuwarden

Persbericht

3 oktober 2006

studieochtend over de toekomst van de buurtschool in Leeuwarden

De gemeente Leeuwarden organiseert op donderdag 5 oktober a.s. een studieochtend over de toekomst van de buurtschool. Centrale vraag is hoe breed de verschillende participanten de buurtschool in Leeuwarden in de toekomst zien.

De term buurtschool is de Leeuwarder benaming voor Brede School, ook wel Vensterschool, Brede buurtschool of Brede wijk genoemd.

Een buurtschool is een samenwerkingsverband van organisaties die zich in een wijk bezighouden met de opvang en educatie van kinderen van 0 tot 12 jaar. Dat hoeft niet per se onder één dak. Voornaamste doel is de ontwikkelingskansen van kinderen in deze wijken te vergroten. Om dat te bereiken wordt op dit moment een breed scala aan buiten- en binnenschoolse activiteiten aangeboden en veel aandacht aan voor- en vroegschoolse educatie gegeven. Het aanbod van activiteiten kan verschillen per wijk en wordt afgestemd op de behoefte.

In Leeuwarden zijn op dit moment vier buurtscholen actief, te weten in de Vrijheidswijk, Heechterp/Schieringen, Bilgaard en Achter de Hoven. Daarnaast zijn in drie wijken buurtscholen in oprichting te weten Camminghaburen, Oud-Oost en Aldlân-Oost.

In 2003 heeft de gemeente de nota "Buurtschool hoe nu verder" vastgesteld. Daarin wordt onder meer een gestage uitbreiding van het aantal buurtscholen aangegeven. Het belang van de buurtscholen ligt volgens de nota vooral in de spilfunctie die zij hebben binnen een wijk of buurt.

Nu het aantal buurtscholen inderdaad is uitgebreid en de brede school ook landelijk meer aandacht krijgt, is het tijd voor een herbezinning van gemeentelijk beleid en visie op de toekomst van de buurtscholen. Moet de buurtschool zich uitsluitend richten op naschoolse activiteiten of moet de lat een stuk hoger of zo men wil een stuk breder worden gelegd. Bijvoorbeeld een buurtschool waar kinderen in de leeftijd van 0-12 jaar van 7 tot 7 terecht kunnen. Waar de verschillende functies van peuterspeelzaal, kinderopvang en onderwijs geïntegreerd worden. Eén school per wijk voor kinderen van 0-12 jaar met één inhoudelijk en onderwijskundig concept. Waar naast educatie, opvang en vermaak extra aandacht is voor gezondheid, preventie, vergroten ouderbetrokkenheid. Dit alles gehuisvest in één gebouw. Wie voert de regie en op welke wijze? Hoe wordt dit gefinancierd en georganiseerd? Waar liggen de prioriteiten?

Aan de studieochtend nemen circa 75 personen uit verschillende organisaties die betrokken zijn bij de buurtscholen in Leeuwarden deel.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de perstelefoon van de gemeente Leeuwarden: 058 - 233 4002