Ingezonden persbericht


Hierbij ontvangt u ons persbericht over de aankomst van de Dakota, as. donderdag. Indien u als filmende of fotograferende vertegenwoordiger van de pers de landing van nabij wilt registreren, verzoeken we u vooraf contact op te nemen via p.vdnoort@aviodrome.nl of via tel. 0320 289858. Vanaf de perspagina op de Aviodrome-site, www.aviodrome.nl/persfoto, kan vanaf 6 oktober een rechtenvrije foto voor publicatiedoeleinden van de historische Dakota in hoge resolutie worden gedownload. Met vriendelijke groet,
Peter F. A. van de Noort.

Persbericht Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome

'D-day veteraan' landt donderdag bij Luchtvaart-Themapark in Lelystad

Historische Dakota bezoekt Aviodrome...twee jaar lang!!!

Luchthaven Lelystad, 3 oktober 2006 - Een uit Engeland afkomstige Dakota uit de Tweede Wereldoorlog zal twee jaar lang te gast zijn bij het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome op de Luchthaven Lelystad. Het gaat om een bijzonder exemplaar, dat niet alleen in 1944 echt heeft deelgenomen aan de luchtlandingen in Normandië tijdens D-day, maar dat ook nog steeds kan vliegen. Als het weer het toelaat wordt het vliegtuig aanstaande donderdag, op 5 oktober, vanuit Engeland overgevlogen naar Nederland en zal het tussen 14.00 uur en 15.30 uur landen bij de Aviodrome op de Luchthaven Lelystad.

Veelzijdig

De tweemotorige Dakota uit de Tweede Wereldoorlog is niet alleen het meest gebouwde verkeersvliegtuig uit de geschiedenis, maar ook het meest veelzijdige. Zowel bij de luchtlandingen in Normandië tijdens D-day als later bij Arnhem en Nijmegen werden duizenden Dakota's ingezet om parachutisten te vervoeren en te droppen Dakota's werden ook gebruikt om door de lucht grote transportzweefvliegtuigen naar bezet gebied te slepen, om ze daar met voertuigen, lichte tanks en manschappen achter het front te laten landen.

Piloten Mess

De historische Dakota uit de jaren veertig komt onder andere luister bijzetten aan de nieuwe Piloten Mess bij de Aviodrome, die dit najaar wordt geopend voor het publiek. Deze Piloten Mess is zowel bestemd om de dagelijkse bezoekers van de Aviodrome een indruk te geven van de militaire luchtvaartsfeer in de jaren veertig, als om bedrijven en andere organisaties een karakteristieke luchtvaartomgeving te bieden voor recepties en feesten. Een houten propeller hangt in de Piloten Mess stijlvol aan de muur en een 'vergeten' vliegbril hangt nog naast een leren pilotenjack aan de kapstok...

Niet meer bestaand

De Dakota die naar de Aviodrome komt, vliegt in de kleuren van South Coast Airways, een niet meer bestaande Britse luchtvaartmaatschappij. Het passagiersvliegtuig vliegt volgens hedendaagse vliegveiligheidseisen en heeft 32 zitplaatsen. Het toestel zal de komende twee jaar dagelijks bij de Aviodrome te zien zijn. Het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome op de luchthaven Lelystad is dagelijks geopend van 09.00 tot 17.00 uur, met uitzondering van de maandagen buiten de schoolvakanties. Meer informatie over de Aviodrome en over de Dakota is te krijgen via tel. 0900-aviodrome (0900-2846376 / 25 ct. p. min.) of via www.aviodrome.nl.

Noot voor de pers,

Ingezonden persbericht