Nederlands Instituut voor Ecologie

UITNODIGING VOOR DE PERS

NOORDZEEDAGEN 2006

Op 5 en 6 oktober vinden De Noordzeedagen 2006 plaats in Vlissingen. Zo'n 130 vertegenwoordigers vanuit wetenschap, overheid en bedrijfsleven gaan met elkaar in debat over vijf thema's:


1) De Zilte Zoom
De Zilte zoom gaat over de ontwikkeling van gebruiks- en natuurfuncties langs de zee van de toekomst. Denk aan binnendijkse kweek van zeekraal, tong, zagers en schelpdieren in samenhang met de ontwikkeling van natuurgebieden op de overgang tussen zee en land. Bij het beheer hoort het herstel van zoet-zoutovergangen, het ontwikkelen van zilte tuinbouw en integratie van natuur- en productiefuncties.
2) Natuurontwikkeling in relatie tot havenontwikkeling Op minder dan honderd kilometer uit elkaar liggen in en rond Zeeland zes havens. Het maritieme transport in deze havens samen is veruit het grootste ter wereld. Uitbouwen en aanpassen van de havens vergt veel infrastructurele werken, waarvan de impact vaak wordt getoetst aan de vogel- en habitatrichtlijnen van de EU. Onder andere door de Raad van State, die de laatste jaren een aantal heel ingrijpende uitspraken heeft gedaan.
3) Eutrofiëring en voedselwebecologie
Hoe goed of slecht staan de Nederlandse kustwateren er volgens de Kader Richtlijn Water voor? Hoe bruikbaar zijn nieuwe wetenschappelijke inzichten en wat zijn de consequenties daarvan voor het beleid? Na een sterke eutrofiëring rond het midden van de jaren 1970 heeft gericht milieubeleid gezorgd voor een sterke afname van de stikstof- en fosfaattoestroom naar de Nederlandse estuaria en kustwateren. Er is op het moment echter een groot verschil van mening over de effecten van deze afname van de eutrofiëring, bijvoorbeeld op de draagkracht van de Waddenzee. Is het milieubeleid nu wel of niet succesvol, en wat is de oorsprong van de controverse over de draagkracht?
4) Marine Genomics en toepassingen
De enorme hoeveelheid genetische informatie die gedurende de afgelopen tien jaar beschikbaar is gekomen, heeft onze visie op de mariene biologie voorgoed veranderd. Maar de betekenis van micro-organismen voor het functioneren van zee-ecosystemen wordt nog steeds onderschat. Deze onzichtbare meerderheid omvat een onmetelijk veel grotere diversiteit dan de zichtbare organismen in zee. De mogelijkheden om de genetische capaciteiten van micro- (en macro-)organismen om te zetten in waardevolle toepassingen zoals bijvoorbeeld medicijnen zijn enorm, maar grotendeels onbekend.
5) Biogeomorfologie en sedimentbeheer
Door ingrepen die fijne bodemdeeltjes opwervelen (bijvoorbeeld bij grootschalige baggerwerkzaamheden) zal het water van een estuarium vertroebelen, met mogelijk gevolgen voor de van licht afhankelijke algen en daarmee voor de gehele voedselketen. De gekoppelde effecten van natuurkunde en biologie op landschapsontwikkeling en dynamiek van bodemdeeltjes in een estuarium zijn erg complex, en maken het moeilijk om de effecten van ingrepen in systemen te voorspellen. Hoe kan dergelijke kennis worden gebruikt voor beleid en beheer (o.a. als ingrepen noodzakelijk zijn), en hoe kun je met natuurkundige modellen ecologische effecten van ingrepen inschatten?

Naast deze vijf inhoudelijke thema's staat er nog een discussie op het programma over de toekomst van het zeeonderzoek in Nederland. Het nieuwe Nationaal Programma voor Zee- en Kustonderzoek van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) dient als uitgangspunt. Minister Van der Hoeven heeft op 14 september jl. twee miljoen per jaar toegezegd voor de bundeling van (o.a. maatschappelijk relevant) kust- en zeeonderzoek (zie http://www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/NWOA_6TMHE9?Opendocument). De opstellers van een pilotprogramma voor onderzoek naar de veranderende draagkracht van het ecosysteem in Noordzee, Waddenzee en Nederlandse Delta zullen hun plannen presenteren.

Dit jaar zijn onderzoeksinstituten Wageningen IMARES en het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) de organisatoren van de Noordzeedagen. Ze heten u van harte welkom.

Meer informatie:
Op www.noordzeedagen.nl zijn het volledige programma en samenvattingen van de lezingen te vinden.

Voor vragen kunt u contact opnemen met:
Carlo Heip (06-20138387) van het Nederlands Instituut voor Ecologie / Centrum voor Estuariene en Mariene Ecologie te Yerseke, Hans Bothe (06-10674006) of Aad Smaal (06-22661505/0113-672301) van IMARES. Op verzoek kunnen we interviews met sprekers organiseren. De lezingen en discussies zijn gratis toegankelijk voor journalisten.

Locatie: Grand Hotel Arion, Vlissingen

Froukje Rienks
Wetenschapsvoorlichter
Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW)
Bureau Diensten, Rijksstraatweg 6 te Nieuwersluis
Postbus 1299, 3600 BG Maarssen
0294-239303/300

06-10487481 (mob)
0294-232078 (fax)
f.rienks@nioo.knaw.nl
http://www.nioo.knaw.nl
Het NIOO is het onderzoeksinstituut voor ecologie van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW)