Waterschap Roer & Overmaas


04-10-2006

Persinformatie: herstel beekmondingen Maas van start

Op 5 oktober 2006 ondertekenen Rijkswaterstaat en de Waterschappen Roer & Overmaas, Peel & Maasvallei en Aa & Maas het convenant Herstel & Inrichting Beekmondingen Maas. De ondertekening markeert de start van het gelijknamige project waarin de Waterschappen en Rijkswaterstaat zullen participeren. Het project heeft als doel de belangrijkste beekmondingen op de Maas ecologisch te verbeteren en natuurlijker in te richten. Het project moet in 2015 worden afgerond.

Een groot deel van de 64 belangrijkste uitmondingen van Limburgse en Noord-Brabantse beken op de Maas sluit onvoldoende goed aan op de Maas en moet een natuurlijker en ecologisch meer verantwoord verloop krijgen. Het ecologisch herstel van de beekmondingen zorgt niet alleen voor een betere verbinding voor vissen tussen de Maas en de paaigronden in de zijwateren maar ook voor een uitbreiding van het aantal rust- en paaiplaatsen voor vissen die verder stroomopwaarts over de Maas trekken.

De Maas en ook tal van beekmondingen zijn de vorige eeuw sterk veranderd door ingrepen om een betere controle op de waterhuishouding te krijgen en ter verbetering van de scheepvaartroute. Het ging daarbij om het aanleggen van stuwen/stuwtjes, de normalisatie en kanalisatie van waterlopen en het plegen van intensief onderhoud aan de oevers. Dat alles ging veelal ten koste van de natuurlijke kwaliteit en had een negatief effect op de visstand.

In 2006 wordt de monding van de Swalm (L) als eerste aangepakt. De monding wordt verlegd naar de oude Maasarm waar de Swalm ooit op de Maas uitmondde. Voor 2007 zijn twee beekmondingen voorzien: de verlegging van de Vlootbeek naar het historisch tracé nabij Linne (L) en het herstel van de Eckeltse beek bij Afferden (L).

Met het project geven Rijkswaterstaat en de Waterschappen mede invulling aan verplichtingen zoals vastgelegd in de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). In deze richtlijn is onder meer bepaald dat het watersysteem, waaronder de Maas en haar zijrivieren, binnen 10 jaar (uiterlijk in 2015) op orde moet zijn.