Nederlandse Taalunie

Nu ook geschiedenis van de Nederlandstalige literatuur voor Duitstaligen

Den Haag, 3 oktober 2006

Nu ook geschiedenis van de Nederlandstalige literatuur voor Duitstaligen

De belangstelling voor Nederlandstalige literatuur in Duitsland krijgt verdieping.

Vorige week is namelijk de Niederländische Literaturgeschichte verschenen. Ook Duitstaligen kunnen zich nu verdiepen in de geschiedenis van de Nederlandstalige literatuur. Het 332 bladzijden tellende boek is geschreven door Duitstalige neerlandici. Het wordt op 5 oktober 2006 gepresenteerd op de Frankfurter Buchmesse, de grootste internationale beurs voor het boekenvak.

De belangstelling voor de Nederlandse taal en de Nederlandstalige literatuur in Duitsland groeit al jaren. In Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland zijn 31 vakgroepen neerlandistiek, waar jaarlijks zo'n 3.100 studenten Nederlands studeren.

Sinds Nederland en Vlaanderen gastland waren op de Frankfurter Buchmesse is ook de belangstelling voor Nederlandstalige literatuur explosief gestegen. Op dit moment zijn al meer dan 3.500 Nederlandstalige literaire werken in het Duits vertaald. Cees Nooteboom, Hugo Claus, Harry Mulisch, Leon de Winter en Margriet de Moor zijn in Duitsland bekende schrijvers, maar ook jongere auteurs als Tommy Wieringa, Dimitri Verhulst, Annelies Verbeke en Stefan Brijs worden vertaald. De Nederlandstalige literatuur wordt in de volle breedte gevolgd door Duitse uitgevers. Bij de nominaties voor de prestigieuze Jugendliteratuurpreis zijn bovendien werken van maar liefst drie Nederlandstalige auteurs: Martha Heesen, Joke van Leeuwen en Dolf Verroen.

De geschiedenis staat onder hoofdredactie van Ralf Grüttemeier, hoogleraar Nederlandse literatuurwetenschap aan de Universiteit van Oldenburg en Maria-Theresia Leuker, hoogleraar Nederlandse filologie aan de Universiteit van Keulen. De geschiedenis verschijnt bij uitgeverij Metzler Verlag en is tot stand gekomen met financiering van de Nederlandse Taalunie, het Vlaams Fonds voor de Letteren en het Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds.