Hersenstichting-Trofee voor de Wetenschap 2006 uitgereikt

Hersenstichting nederland

Hersenstichting-Trofee voor de Wetenschap 2006 uitgereikt

Op donderdag 5 oktober in de Jaarbeurs te Utrecht krijgt dr. Wiesje van der Flier (31) de Hersenstichting-Trofee voor de Wetenschap 2006 uitgereikt. Deze tweejaarlijkse Trofee is een stimuleringsprijs voor jonge wetenschappers die in de afgelopen twee jaar een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het onderzoek naar de oorzaak en behandeling van hersenaandoeningen.

Van der Flier is als senior onderzoeker/epidemioloog verbonden aan het Alzheimercentrum van het VU Medisch Centrum te Amsterdam. Als coördinator wetenschap coördineert zij tevens de Amsterdamse participatie in de internationale LADIS-studie. Doel van deze studie is het bepalen van de voorspellende waarde van wittestofafwijkingen in de hersenen voor het verlies van zelfstandigheid.

Binnen haar eigen onderzoekslijn doet Van der Flier vooral onderzoek naar de waarde van MRI, hersenvocht en cognitie in de vroegdiagnostiek van dementie, met name de ziekte van Alzheimer. Daarnaast onderzoekt zij vasculaire factoren bij cognitieve achteruitgang en dementie. Centraal in haar werk staat de hypothese dat dementie op oudere leeftijd bijna altijd het gevolg is van een combinatie van neurodegeneratieve en vasculaire schade. Wereldwijd krijgt deze opvatting steeds meer navolging.

De Hersenstichting Nederland beschouwt de vele activiteiten van dr. Wiesje van der Flier zowel wetenschappelijk als maatschappelijk van grote relevantie en heeft hoge verwachtingen van haar vervolgcarrière.

Aan de prijs, die om 14.15 uur wordt uitgereikt, is een geldbedrag van 1500 euro en een oorkonde verbonden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hersenstichting Nederland, Aagtje Smid,
070-302 47 48, 06-480 127 38 (op donderdag 5 oktober), asmid@hersenstichting.nl.