Crucell N.V.

Published: 07:30 05.10.2006 GMT+2 /Source: Crucell N.V. /AEX: CRXL /ISIN: NL0000358562

Crucell kondigt plaatsing aan van eerste module nieuwe GMP-productiefaciliteit

Leiden, 5 oktober 2006 - Het Nederlandse biotechnologiebedrijf Crucell N.V. (Euronext, NASDAQ: CRXL; Swiss Exchange: CRX) maakt bekend dat het vandaag de eerste module van haar nieuwe productiefaciliteit naast het hoofdkantoor in Leiden plaatst. Het nieuwe GMP ('Good Manufacturing Practices') Process Technology Center bestaat uit een traditioneel gebouwde begane grond (beton en bakstenen) en drie verdiepingen die worden opgebouwd uit 64 kant-en-klare modules. Deze modules zijn vervaardigd bij Pharmaplan, een Duitse bouwer, onderdeel van Fresenius ProServe. Het nieuwe centrum krijgt de naam 'Valeriogebouw' en is vernoemd naar Dinko Valerio, medeoprichter van Crucell.

Het Valeriogebouw stelt Crucell in staat om binnen eigen muren het procesdesign en de ontwikkeling van vaccins, proteïnen en monoclonale antilichamen te ondersteunen, zonder per se afhankelijk te zijn van outsourcing. Bioreactoren (van 2, 10, 30 en 100 liter) zijn al gereed, de 100L en 30L bioreactoren zijn al in de modules geplaatst en deoverige reactoren zijn klaar plaatsing.. Daarnaast is er ruimte voor uitbreiding met een aantal 'wave bags' van 100 liter, DSP-apparatuur ('Down Stream Processing') en 'fill & finish'-capaciteit.

Wanneer het Valeriogebouw in gebruik wordt genomen, zal het voldoen aan de hoogste milieu- en veiligheidseisen; eisen die bekend staan als Biosafety Levels 2 en 3 (BSL-2 en BSL-3). Daarnaast moet de faciliteit worden goedgekeurd door de Nederlandse overheid en door de Amerikaanse Food and Drug Association (FDA) om er materiaal voor humaan gebruik in te kunnen produceren. Vergaande voorzorgsmaatregelen zijn genomen voor de veiligheid en continuering van de bedrijfsvoering. De productkwaliteit wordt streng gecontroleerd, bewaakt en gedocumenteerd door Crucell zelf. Het Valerio projectteam dient circa 800 documenten te schrijven alvorens goedkeuring kan worden verkregen om operationeel te gaan. Dit staat gepland voor eind 2007.

Het Valeriogebouw wordt een state-of-the-art Center of Excellence. "Het wordt eerder een productielaboratorium dan een productiefaciliteit," zegt projectleider Nanda Doornik. "Wanneer we operationeel zijn, kan Crucell haar productiecapaciteit ruimschoots verdubbelen en hoeft de productie niet per se te worden uitbesteed. Het gebouw is internationaal gezien uniek in z'n soort en zal Crucell helpen bij het aantrekken van nieuw talent."

Over Crucell
Het Nederlandse biotechnologiebedrijf Crucell N.V. is gespecialiseerd in het onderzoek naar en de ontwikkeling, vervaardiging en wereldwijde verkoop van vaccins en antistoffen bestemd voor de preventie en de behandeling van infectieziekten. De vaccins worden verkocht op zowel private als publieke markten. In de portfolio van Crucell nemen hepatitis B vaccins en een virosomaal influenza vaccin een belangrijke plaats in. Ook worden reizigersvaccins op de markt gebracht waaronder het enig beschikbare orale anti-typhusvaccin. De goed gevulde pijplijn van het bedrijf omvat zowel producten in een vroeg stadium van ontwikkeling als producten die kort voor de marktintroductie staan. Een deel van de producten is gebaseerd op zijn unieke PER.C6® productietechnologie. Het bedrijf licenseert deze en andere technologieën aan de biofarmaceutische industrie. Belangrijke partners en licentiehouders zijn onder meer DSM Biologics, sanofi aventis, GSK en Merck & Co. Crucell is gevestigd in Leiden en heeft dochterondernemingen in Zwitserland, Spanje, Italië en Korea en telt circa 900 medewerkers. Crucell staat genoteerd op Euronext en NASDAQ (tickersymbool CRXL) en de Swiss Exchange (tickersymbool CRX).