Gemeente Harlingen

Hannemahuis Centrum voor Harlinger cultuur en historie 4-10-2006
In Harlingen gonst het altijd van de activiteiten. Eén van de terreinen waarop velen actief zijn is de geschiedenis van de stad. Deze varieert van monumenten tot oude foto's, van archiefstukken tot Harlinger zilver, van oude films tot literatuur. Om zoveel mogelijk initiatieven optimaal tot hun recht te laten komen, is een samenwerkingsverband tot stand gebracht waarin acht organisaties participeren.

Dit zijn: Filmfonds, Gemeentearchief, Gemeentemuseum Het Hannemahuis, Hein Buisman Stichting, Openbare Bibliotheek, Stadsgidsenteam, Vereniging Oud Harlingen en de Werkgroep stadshistorie. Deze organisaties zullen hun kennis en collecties inbrengen in een breder geheel, waardoor een goede wisselwerking ontstaat.

Naast de eigen activiteiten, die elke organisatie zèlf zal blijven ontplooien, is een platform gecreëerd waarop de participanten mèt elkaar een programma samenstellen.
Als fictief voorbeeld kan de Friese admiraliteit worden genomen: Het museum stelt een tentoonstelling samen, de Vereniging Oud Harlingen organiseert een lezing en schenkt aandacht in het magazine, de bibliotheek richt een kennishoek in met boeken, DVD's e.d., de Hein Buisman Stichting stelt een kapiteinswoning open, de stadsgidsen lopen met groepen langs de gebouwen en havens die voor de admiraliteit van belang zijn geweest, het filmfonds vertoont een film met de afbraak van het pakhuis van de voorloper van de Marine, het Gemeentearchief toont relevante archiefstukken en laat zien wat je allemaal met een archief kunt doen, de werkgroep stadshistorie verricht ondersteunend onderzoek voor de diverse partners.

Hiertoe zal achter het huidige museum, op de plaats waar eeuwen een pakhuis heeft gestaan, een nieuwe vleugel worden gebouwd. Het ontwerp is van architect ir. Marten Atsma uit Oentjerk. In de nieuwbouw en een belendend pandje dat wordt aangekocht, worden ondergebracht: een expositieruimte, een archiefbewaarplaats, een vergaderruimte en enkele dienstruimten.
Op de zolder van het oude achterhuis zal een gehoorzaal worden gerealiseerd, waarin groepen tot 80 personen kunnen worden ontvangen.

In de nieuwbouw wordt een lift aangebracht en via een luchtbrug wordt ook de verdieping van het voorhuis toegankelijk voor mensen die minder goed ter been zijn.
Het fundament van de achttiende-eeuwse jeneverstokerij in het achterhuis, wordt tevens voor het publiek opengesteld. Het voorhuis van het museum zal geheel heringericht worden.

Als alle procedures normaal verlopen wordt in mei 2007 met de bouw begonnen. Begin 2008 kan de opening plaatsvinden. De kosten van dit ambitieuze project worden gedragen door de Gemeente Harlingen en de Provincie Fryslân.