De Nederlandse Bank


Bericht voor pensioenfondsen: advies DNB over onderbouwing parameters FTK

Nieuwsbericht
Datum 05/10/2006

Minister De Geus heeft op 23 juni 2006 aan DNB om een formeel advies gevraagd over de hoogte van de risico- en rendementsparameters binnen het FTK met hieraan gekoppeld de vraag of de eerder overeengekomen waarden in het huidige economisch klimaat nog voldoen.

Ten opzichte van de parameters in de Nota Uitwerking FTK van 29 oktober 2004, welke nu reeds in de toezichtpraktijk worden gebruikt door pensioenfondsen die hebben geopteerd voor het FTK, worden enkele aanpassingen voorgesteld.

Het vaststellen van de parameters is geen makkelijke opgave. Over de toekomst kan men slechts verwachtingen vormen en deze zijn zelden objectief. Resultaten uit het verleden zijn wel objectief vast te stellen, maar bieden in deze context geen garantie voor de toekomst. Het uitgangspunt is daarom geweest om binnen alle beperkingen zo objectief en realistisch als mogelijk de verwachtingen vast te stellen.

Aan de ene kant is rekening gehouden met het niet op voorhand inboeken van te rooskleurige vergezichten, aan de andere kant is niet voorzichtiger geschat dan nodig is. Er vindt dus geen stapeling plaats van zekerheden. Integendeel, DNB wenst overmatige prudentie te vermijden zodat dit advies geen impliciete, extra marges bevat. Daarom zijn parameters die moesten worden afgerond de ene keer naar boven, de andere keer naar beneden afgerond waardoor de einduitkomst niet eenzijdig wordt beïnvloed.

Downloads
Advies DNB inzake onderbouwing parameters FTK Aanbiedingsbrief aan de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, mr. A.J. de Geus - 3 oktober 2006