Pollycarpus vrijgesproken van moord op Munir

Icco

De vrijspraak van Garuda-piloot Pollycarpus van de aanklacht van moord op de Indonesische mensenrechtenactivist Munir op 7 september 2004, komt niet als een verrassing. In een eerder rapport concludeerde de onafhankelijke onderzoekscommissie TPF een bepaalde betrokkenheid van de inlichtingendienst. De rechter schoof deze conclusie aan de kant en veroordeelde in december 2005 Pollycarpus tot 14 jaar cel. Vandaag is hij alsnog door het hooggerechtshof vrijgesproken voor de moord op Munir, maar krijgt hij 2 jaar voor het vervalsen van de gegevens van de betreffende vlucht.

Usman Hamid, directeur van de door ICCO gesteunde mensenrechtenorganisatie KontraS en opvolger van Munir, stelt: Deze beslissing bewijst dat Indonesië niet in staat is om de werkelijke daders van de moord op Munir te ontmaskeren. Het bewijst ook dat degene die dit gedaan heeft een sterk politiek netwerk heeft en boven de rechtspraak in Indonesië staat.

De weduwe van Munir, Suciwati, heeft ons laten weten teleurgesteld te zijn met deze beslissing. Ik vraag me af: wat nu? Het is alsof ik leef in een land vol illusies. Wanneer zal er rechtvaardigheid tot stand komen in Indonesië.

Zowel Usman als ICCO benadrukken het belang van een onafhankelijk vervolgonderzoek met een verdergaand mandaat, inclusief toegang tot de veiligheidsdienst. Medio september heeft President Yudhoyono in Helsinki gezegd dat een onafhankelijk vervolg onderzoek wenselijk is. Na de gebeurtenissen van vandaag hopen we des te meer dat dit ook daadwerkelijk zal gebeuren.