Unicef



Pakistan: foto's van kinderen tonen een jaar na de aardbeving een beeld van hun dagelijks leven 05 oktober 2006, New York - Unicef opent vandaag in New York een tentoonstelling met foto's van Pakistaanse kinderen. Ze hebben de foto's gemaakt om te laten zien hoe hun leven - een jaar na de aardbeving van 8 oktober 2005 - er uitziet.

De aardbeving, die behalve het noordwesten van Pakistan ook India en Afghanistan trof, maakte veel slachtoffers. In Pakistan vielen ruim 70.000 doden en 120.000 gewonden. Vooral kinderen werden het slachtoffer van deze ramp. Omdat het een schooldag was, kwamen circa 18.000 kinderen in hun klaslokalen om het leven. Nog eens duizenden kinderen meer raakten gewond en verloren door de beving hun ouders en andere familieleden.

Water halen
Om te laten zien hoe hun leven in het aardbevingsgebied er nu uitziet, hebben 160 kinderen op verzoek van Unicef foto's gemaakt. Ze legden de dagelijkse activiteiten vast die volgens hen aangaven dat het leven weer enigszins normaal geworden was. "De vrouwen gaan elke dag water halen. Ik zag een keer dat mijn buurvrouw dat ook ging doen en ik nam toen een foto van haar," schrijft een van de deelnemers over zijn bijdrage.

Gerenommerde fotografen uit Pakistan en andere landen selecteerden de foto's voor de tentoonstelling, die de naam 'EYE SEE II' heeft gekregen. Ze waren zeer verbaasd over de professionele kwaliteit van de foto's en de creatieve aanpak van de kinderen; de meeste deelnemers hadden immers daarvoor nog nooit eerder een camera in hun handen gehad.

Duo's
De kinderen werkten tijdens dit project in duo's, waardoor ze met elkaar leerden samenwerken en onderhandelen; vaardigheden die in hun dagelijks leven ook van pas komen.

De foto's zijn te zien in Islamabad, Rome, Londen, New York en Tokyo. Het project kreeg financiële steun van het Italiaanse Unicef Comité. Unicef-partner British Arways heeft vrachtruimte beschikbaar gesteld om de tentoonstelling naar New York en Londen te vervoeren.

De hulp van Unicef een jaar na dato Unicef heeft vlak na de aardbeving noodhulp verleend en helpt nu bij de wederopbouw van het aardbevingsgebied in Pakistan. In ons dossier kunt u de laatste stand van zaken hierover lezen.

De hulp van Unicef in Pakistan