Gemeente Hoogeveen


---

5 oktober 2006

Afzender: College van B&W

Hulp voor peuterspeelzaalleidsters bij zorg voor kinderen

Vandaag heeft wethouder Ton Bargeman van jeugdbeleid Dian Kampen officieel welkom geheten als de nieuwe zorgleidster voor de Hoogeveense peuterspeelzalen. Dian Kempen werkt bij het Medisch Kinder Dagcentrum (MKD) als groepsleidster en gaat als proef één dag in de week peuterspeelzaalleidsters op elke peuterspeelzaal in de gemeente ondersteunen in de zorg voor de peuters.

Wethouder Ton Bargeman: âDe proef is bijzonder, in ieder geval uniek in Drenthe. De zorgleidster zal een spin in het web zijn voor alle instanties die met peuterzorg te maken hebben. Ouders hebben er baat bij: heeft je kind zorg nodig, dan is er via de zorgleidster een snelle toegang tot de nodige hulp. En peuterspeelzaalleidsters hebben er baat bij: zij zijn over het algemeen goed in signaleren, maar weten vaak niet de weg naar hulp. Uiteraard wordt peuters hulp geboden in nauw overleg met ouders.â

Kansen voor jeugd door meer samenhang

Samenhang en samenwerking is de trend de komende jaren voor jeugdbeleid volgens wethouder Bargeman: âDe zorgleidster is een eerste voorbeeld van ons streven als college meer samenhang aan te brengen in de jeugdzorg en in het algemeen in het jeugdbeleid. We willen stimuleren dat jeugdinstanties beter samenwerken, bijvoorbeeld op het gebied van werk, onderwijs, zorg en veiligheid. Uiteindelijk gaat het allemaal om optimale kansen voor onze kinderen en jongeren.â

Toegang tot zorg

De zorgleidster kan worden ingeschakeld als de peuterleidster zich zorgen maakt om de ontwikkeling van een peuter, bijvoorbeeld vanwege de motorische of taalontwikkeling. De zorgleidster observeert de peuter en adviseert de peuterleidster. Zonodig overlegt de zorgleidster met bijvoorbeeld een logopedist, kinderfysiotherapeut of orthopedagoog. Daarnaast heeft ze contacten met de Krullekoare (kinderdagcentrum voor gehandicapte kinderen) en het Medisch Kinder Dagverblijf.

Drentse en Hoogeveense samenwerking

Vanwege haar werk bij het MKD is Dian Kempen deskundig wat de ontwikkeling van jonge kinderen betreft. Zij wordt door de gemeente ingehuurd voor een dag in de week, voorlopig tot december 2007. De gemeente en de provincie Drenthe financieren samen deze proef. Volgend jaar volgt de evaluatie en een beslissing over een eventueel vervolg.

De proef is te danken aan de samenwerking tussen de Hoogeveense stichtingen voor peuterspeelzalen, Icare JGZ, MKD, gemeente Hoogeveen en Provincie Drenthe. Kobalt voor onderwijs en jeugd is de organisatie die het project coördineert in opdracht van de gemeente Hoogeveen.

Het welkom voor Dian Kempen vond vandaag plaats in peuterspeelzaal De Prügelties in Pesse, gevestigd in Ontmoetingscentrum De Wenning.