LTO Noord


Persbericht: Tegenvallende aardappeloogst leidt tot toezeggingen verwerkers

Aanpassingen contracten gelden voor de komende vier weken

De telers en verwerkers van aardappelen hebben gezamenlijk een stap gezet om de problemen, die voortkomen uit de zwaar tegenvallende oogst, zoveel mogelijk op te lossen. De productspecificaties en daarmee samenhangende kortingen, die gelden voor op contract geteelde aardappelen, worden de komende maand aangepast. De aanpassingen hebben betrekking op teeltcontracten oogst 2006, die werden afgesloten voor 1 juli jl., gaan maandag 2 oktober in en hebben een looptijd van vier weken.

Dit heeft de Vereniging voor de Aardappel-verwerkende Industrie (VAVI) toegezegd in een overleg met de LTO-werkgroep Consumptie-aardappelen en Uien. Beide partijen zijn het erover eens, dat de gevolgen van de tegenvallende oogst niet eenzijdig op de telers afgewenteld mogen worden. Over enkele weken komen de telers en industrie weer bijeen om de situatie van dat moment te bespreken.

De aardappeloogst, die nog volop aan de gang is, wordt gedomineerd door onzekerheid. Naast de lagere opbrengsten geeft met name de tegenvallende kwaliteit de grootste kopzorgen. Zowel de industrie als de telers hebben er belang bij, dat zoveel mogelijk verwerkbare aardappelen worden geoogst en bewaard en volgens schema kunnen worden geleverd. De telers willen duidelijkheid over de afwikkeling van hun contracten en de industrie wenst - gegeven de huidige omstandigheden - zo homogeen mogelijke partijen. De spreiding in kwaliteit is per partij soms echter zo groot, dat het voor fritesproducenten erg veel vergt om toch een goed product te leveren.

Bepalend voor de kwaliteit is het zgn. âOnder Water Gewichtâ (OWG), dat in veel gevallen ver achterblijft bij voorgaande jaren. Toegezegd is om de acceptatienorm te verlagen van 360 naar 345 en dat geen kortingen toegepast zullen worden in het traject 345 tot 360. De premiestelsels van enkele verwerkers bij een OWG boven 360 blijven in stand.

Voorts krijgen telers van fritesrassen de keuze om alle kleine aardappelen (onder 40 mm.) uit te sorteren en zelf te verhandelen of te leveren. In het laatste geval zal de afnemer een dagprijs voor de maat 35-40 geven.

De uitwerking van de aanpassingen kan per verwerkend bedrijf verschillen door waarderingen, die samenhangen met kwaliteitssystemen. De bij de VAVI aangesloten bedrijven onderschrijven de gezamenlijk uitgezette lijn en hebben toegezegd om daar inhoudelijk ook uitvoering aan te geven.
Dinsdag 3 oktober 2006