Voor vernieuwing v.d. democratie zijn referenda geen oplossing

Amsterdam univerisity press

Voor vernieuwing van de democratie zijn referenda geen oplossing. Nieuwe studie naar burgerbestuur wijst op verdiensten van collectieve deliberatie.

RITUELEN VAN BERAADSLAGING
Reflecties over burgerberaad en burgerbestuur

door Bas van Stokkom

Deliberatieve democraten willen burgers meer zeggenschap geven, maar de praktijk leert dat niet altijd het ideaal van rationele argumentatie onder gelijken behouden blijft. De socioloog Bas van Stokkom heeft onderzoek gedaan naar burgerbestuur en interactieve beleidsvorming. Van Stokkom toont in zijn boek aan dat gezag, status en emoties een grote invloed hebben op het burgerberaad. In veel opzichten fungeert dat beraad als een collectief ritueel waarbij verlangens als erbij horen de doorslag geven. Daarnaast betoogt Van Stokkom echter dat een Burgerkamer waarin gewone burgers besluiten nemen en waar een rolverdeling is aangebracht tussen lekenparticipanten en experts, een verrijking kan zijn voor de directe democratie. Anders dan referenda die vatbaar zijn voor populisme en wedstrijdnieuws, oordelen aselect gekozen burgers op onafhankelijke wijze binnen een multichoice format.

De auteur
Bas van Stokkom is socioloog en onderzoeker bij het Centrum voor Ethiek van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Rituelen van beraadslaging: reflecties over burgerberaad en burgerbestuur wordt uitgegeven door Amsterdam University Press, ISBN 90 5356 924 3, publicatiedatum oktober 2006, paperback, 176 paginas, prijs Euro 29,90.-

Studies over politieke vernieuwing
Rituelen van beraadslaging. Reflecties over burgerberaad en burgerbestuur van Bas van Stokkom is een van de drie nieuwe titels die dit jaar verschijnen in de serie Studies over politieke vernieuwing. Op 20 oktober verschijnt van Frank Hendriks Vitale democratie. Theorie van democratie in actie en ook verschijnt Democratie door interventie. De nieuwe White Mans Burden? Van André Gerrits.