Meer controle, maar ook gratis parkeren

Ge fleet services

's-Hertogenbosch, 5 oktober 2006. Uit onafhankelijk onderzoek van GE Fleet Services onder
1.000 wagenparkbeheerders en zakelijke automobilisten blijkt dat als er verkeersovertredingen worden begaan door zowel particuliere als zakelijke automobilisten, de overheid eerder, harder en consequenter moet ingrijpen. Gaat het om auto's die milieuvriendelijker rijden en zijn uitgerust met allerlei milieuopties en -accessoires, dan moet de overheid juist actiever belonen. Bijvoorbeeld door gratis parkeren in de binnencentra van steden mogelijk te maken of door gratis op spitsstroken te kunnen rijden. Alleen dan zou er echt gedragsverandering op kunnen treden. De overheid heeft hierin de beslissende rol en neemt haar verantwoordelijkheid op dit vlak nog te weinig volgens de werkgevers en zakelijke rijders.

Ook de leasemaatschappijen onderschrijven de resultaten van het onderzoek. Dat bleek uit een exclusieve ontmoeting afgelopen dinsdag tussen prominenten uit de zakelijke automarkt en vertegenwoordigers van Politiek & Overheid. Martin Lans (VNF), Renate Hemerik (VNA), Huib de Vries (Volvo Nederland), Peter Wilbers (SenterNovem), Erik de Vries (NOVE), Lia Roefs (PvdA-Kamerlid), Rob Wegman (Ministerie Verkeer en Waterstaat), Alwin de Jong (Innovatieplatform), Rob Stomphorst (VVN) en Johan Wempe (namens MVO Nederland) ontmoetten elkaar gisteren tijdens de bijeenkomst van GE Fleet Services, onder het motto 'Veilig en milieubewust rijden. Is het enkel politiek correct of gaan we het ook doen?'.

Green & Safe Solutions
Alexander Prinssen, Commercial Director GE Fleet Services: 'De verschillende partijen ontmoeten elkaar binnenkort weer om over het onderwerp door te praten. Wij zijn benieuwd naar de uitkomsten, maar gaan ondertussen zelf alvast aan de slag. Vanaf vandaag bieden we werkgevers namelijk 'Green & Safe Solutions' aan. Dit is een programma waarmee het rijgedrag van de berijders wordt gemeten op brandstofverbruik, niet verhaalbare schades, bekeuringen, banden en remblokken. In de online applicatie hebben werkgevers inzage in het rijgedrag van hun berijders van de afgelopen 365 dagen. Ze kunnen zien hoe berijders scoren ten opzichte van de door hen bepaalde norm. Een berijder kan groen, geel, oranje of rood scoren. Per kleur, anders dan groen, worden acties geïnitieerd. Van een informatieve e-mail tot een corrigerende rijopleiding. Uniek aan het programma is dat het berijder gestuurd is, niet kenteken, alles geautomatiseerd is en er direct acties gekoppeld zijn aan de scores.'

Financieel investeren
Bijna de helft van de zakelijke rijders en wagenparkbeheerders in ons land is bereid financieel meer te gaan investeren in een milieuvriendelijkere zakelijke mobiliteit. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van leasemaatschappij GE Fleet Services onder 1.000 respondenten. Beide partijen willen hierin echter wel actiever en beter door de overheid worden gesteund. Maar liefst 74% van de wagenparkbeheerders stelt dat de overheid meer mag gaan reguleren als het gaat om een schoner milieu. Ook op het gebied van verkeersveiligheid willen beide ondervraagde partijen nog beter presteren. Een betere infrastructuur en een strengere handhaving kunnen hen hierbij helpen.

Milieu: belonen
Als het gaat om het milieu, dan willen zowel de wagenparkbeheerder als de zakelijke rijder dat de overheid milieuvriendelijke oplossingen financieel en fiscaal nog meer gaat ondersteunen. Kijken ze naar hun eigen rol, dan is 30% van de berijders bereid een andere, goedkopere auto te kiezen zodat hij binnen zijn leasebudget toch een milieuvriendelijkere auto kan rijden. 15% Van de zakelijke rijders wil zelfs extra geld bijbetalen om de auto te voorzien van milieuvriendelijke opties en accessoires. Bijna de helft van de wagenparkbeheerders geeft aan dat ze ook willen investeren in een schoner milieu. Gemiddeld zou deze bereidheid 18% van de totale wagenparkkosten betreffen. En dan zou het vooral gaan om het aanschaffen van schonere, zuinigere auto's.

Verkeersveiligheid: straffen
Als het gaat om verkeersveiligheid zijn de wagenparkbeheerders en berijders het erover eens dat er in het algemeen nog strenger mag worden opgetreden bij verkeerd rijgedrag van automobilisten. Zo wil men dat de overheid vaker gaat controleren, meer toezicht gaat houden en verkeerd rijgedrag meer en strenger gaat bestraffen. Ook geeft men vooral aan dat een betere infrastructuur voor een belangrijk deel kan bijdragen aan een grotere verkeersveiligheid. Dit zijn dan ook concrete aanbevelingen die de wagenparkbeheerders en zakelijke berijders doen aan de overheid. Op die manier zal de verkeersveiligheid verder vergroot worden.

Bedrijfsinformatie GE Commercial Finance, Fleet Services

GE Commercial Finance, Fleet Services is onderdeel van General Electric (GE), een gediversifieerde onderneming voor technologie, media en financiële dienstverlening met als doel producten te creëren die het leven beter maken. Van vliegtuigmotoren en stroomgeneratoren tot financiële diensten, medische apparatuur, televisieprogramma's en plastics. GE is hierbij vertegenwoordigd in meer dan 100 landen en stelt wereldwijd meer dan 320.000 mensen tewerk.

Als één van 's werelds grootste ondernemingen op gebied van autoleasing en wagenparkbeheer heeft GE meer dan 1,3 miljoen auto's en trucks onder contract in de VS, Canada, Mexico, Europa, Japan, Australië en Nieuw-Zeeland.

GE is in 1992 via een acquisitie in Europa gestart, vanaf de acquisitiedatum tot heden is de Europese vloot toegenomen naar 250.000 auto's. GE Commercial Finance, Fleet Services heeft in Europa vestigingen in België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Luxemburg, Nederland, Portugal, Spanje, Zweden, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast heeft het bedrijf licenties afgesloten in andere Europese landen.

In Nederland is GE per 1 september 1996 met een eigen vestiging gestart. Inmiddels neemt GE Commercial Finance, Fleet Services met een wagenpark van 11.000 auto's een belangrijke positie in de Nederlandse autoleasemarkt. GE Commercial Finance, Fleet Services is in Nederland gevestigd te 's-Hertogenbosch. In haar vestiging werken 80 medewerkers.