BedrijfsautoRAI

Atacama toont stoere kant Volkswagen Crafter

(10/4/2006)
Het ontwikkelingscentrum van Volkswagen Bedrijfswagens in Wolfsburg heeft een fris en sportief ogend studiemodel ontworpen op basis van de nieuwe Volkswagen Crafter. Het is een stoere, vierwielaangedreven bedrijfswagen die luistert naar de naam Atacama, een woestijn in Chili.
Bij het ontwerpen van de Atacama is uitgegaan van de Crafter met korte wielbasis. Die is bij de Duitse 4x4-specialist Achleitner omgebouwd naar vierwielaandrijving. Het front van de auto straalt kracht uit door kleine wijzigingen en door het gebruik van aluminium in de grille, de luchtinlaten en rond de koplampen. Luchtroosters in de voorschermen versterken het stoere uiterlijk.

Houten panelen
Dikke uitstulpingen rond de wielkasten beschermen wielen en banden in het terrein. De zijkanten van de Atacama zijn voorzien van stevige houten panelen. Aluminium strips accentueren de exclusiviteit van de auto.

Vrijetijdsmarkt
De unieke vorm van de zijruiten toont het samenspel tussen exterieur en interieur en geeft aan welke interessante mogelijkheden dit concept biedt. De stalen âwigâ in de ruit biedt tal van bevestigingsmogelijkheden in het interieur. Onder meer is het ophangen van bedden mogelijk. De Atacama is daardoor niet alleen een stoere offroader voor het vervoer van lading in ruig terrein, maar biedt ook grote mogelijkheden voor de vrijetijdsmarkt. In de in U-vorm uitgevoerde dakreling is een dakbox geïntegreerd. Het geheel is een moderne interpretatie van een dakdragersysteem.

Honderd stuks
De Atacama is een markante verschijning in het Crafter-gamma. Voorlopig gaat het om een concept, een éénmalig exemplaar. Indien de reacties van het publiek op de Atacama positief zijn, dan zal Volkswagen een bescheiden serie van honderd stuks van de Atacama produceren.

Technische gegevens
Volkswagen Crafter, Kombi met korte wielbasis
Motor: vijfcilinder turbodiesel met interkoeler Cilinderinhoud: 2.459 cm'
Vermogen: 120 kW/164 pk
Aandrijving: vierwielaandrijving van Achleitner Overbrenging: zesversnellingsbak
Terreinbanden: maat 285/55 R 20