FNV KIEM

Stage lopen, dat werkt!
De FNV maakt vandaag, tijdens de dag van de stage, de balans op van de kabinetten Balkenende. In sommige regio's stopt maar liefst 50 procent van de jongeren voordat ze een diploma op zak hebben.

De regering heeft altijd hard geroepen dat daar iets tegen moet worden gedaan. Maar dan vooral door anderen: de scholen, de bonden en de leerlingen zelf. Veel leerlingen willen wel maar kunnen niet. Voor hun problemen is nauwelijks persoonlijke aandacht. Want In het onderwijs moeten steeds minder leraren steeds meer leerlingen opleiden. Dat komt door de bezuinigingen van de overheid. Bovendien kan 20 procent van de mbo-leerlingen geen stageplaats vinden. "Dat zijn vaak allochtone leerlingen, die geen breed sociaal netwerk hebben. Zij hebben geen tante, oom of buurman met een eigen bedrijf, waar als stagiair aan de slag kunnen," aldus Agnes Jongerius, voorzitter van de FNV. "Bovendien hebben een aantal allochtone jongeren last van discriminatie."

Officieel lopen 8000 leerlingen met hun ziel onder de arm. De FNV vermoedt echter dat het er veel meer zijn. Want wie geen stageplek heeft, wordt naar een andere opleiding verwezen. De FNV is daarom druk bezig stageplekken te regelen. Maar de regering mag ook wel wat doen. Zoals een meldpunt discriminatie inrichten. En werkgevers verplichten tenminste 1 stagiair aan te stellen op 50 werknemers. Werkgevers die niet investeren in jong talent maar er later wel een mbo'er die stage heeft gedaan willen aannemen, moeten verplicht bijdragen aan een fonds. Jongerius: "Die werkgevers mogen niet alleen maar meedelen in de feestvreugde..."

---