Gemeente Spijkenisse


Meldpunt Onrechtmatige bewoning werpt vooral in Akkers Centrum vruchten af

05 oktober 2006


Sinds 1 januari 2006 zijn er in Spijkenisse bij het Meldpunt Onrechtmatige bewoning 86 meldingen gedaan van onrechtmatige bewoning en/of gebruik. De meeste meldingen, 27 stuks, komen uit het gebied Akkers Centrum. Van deze 27 zijn er elf die na huisbezoeken en/of een ontruimingsprocedure via de rechtbank zijn opgelost. Van vijf woningen is het huurcontract ontbonden. Twee inwoonsituaties zijn beëindigd en vier inwoonsituaties zijn door de verhuurder gelegaliseerd.

Sinds 1 maart worden er door het meldpunt de signalen van onrechtmatige bewoning bewoning en/of gebruik geregistreerd. Meldingen worden merendeels door de lokale sociale verhuurders gedaan en betreffen daarom ook alleen nog huurwoningen. Er wordt een onderscheid gemaakt in vier redenen; inwoning, onderverhuur, overlast en gebruik.

Inwoning, onderverhuur en overlast
Het merendeel van de meldingen zijn van inwoning of onderverhuur. Meldingen hierover worden in de regel gedaan doordat overlast wordt ondervonden vanuit de woningen. Daarnaast kan overlast ontstaan door overbewoning, veel en onregelmatig bezoek en geluidsoverlast. Van de 86 meldingen gaan 51 over inwoning. Veertien over onderverhuur en acht over overlast.

Onrechtmatig gebruik
Hieronder wordt verstaan "bedrijfsmatige hennepteelt, drugshandel, prostitutie. Meldingen over hennepteelt, prostitutie, vuurwerkopslag/handel zijn door partijen nog niet of minimaal ingebracht. Vermeende (drugs)handel vanuit woningen komt wel regelmatig voor. Van de 86 meldingen gaan dertien over onrechtmatig gebruik.

Bij diverse huur- en inwoonbeëindigingen is ook de uitkering stopgezet en/of hebben terugvorderingen plaatsgevonden.