Gemeente Smallingerland

Brommers op de rijbaan
5 oktober 2006

Het gemeentebestuur wil op meer plaatsen brommers toelaten op de rijbaan. Een aantal jaren geleden is in het kader van verkeersveiligheid besloten op een aantal wegen in onze gemeente de bromfietser op de rijbaan toe te laten. Dat was op vier trajecten; de Burg. Wuiteweg, de Kaden, het Noord in Drachten en de Commissieweg in de bebouwde kom in Opeinde. De ervaringen tot nu toe zijn gunstig. Brommers op het fietspad zijn vaker betrokken bij ongelukken. Dat heeft diverse oorzaken:

- bromfietsers rijden sneller dan fietsers, er is een duidelijk verschil van snelheid. Een brommer past beter bij het autoverkeer dan bij het langzame verkeer op een smal fietspad.

- automobilisten, die rechtsaf willen slaan of die van een uitrit komen, kunnen de snelheid van een naderende bromfiets niet goed inschatten.

Het college heeft - na overleg met de politie - besloten om het aantal trajecten 'bromfiets op de rijbaan' uit te breiden. Dit gaat gelden voor de Ringweg, het Ureterpvallaat, de Oprijlaan en de Postlaan. Dit collegebesluit ligt eerst nog 6 weken ter inzage voordat het ingevoerd kan worden.