Socialistische Partij

Gerkens bepleit benoeming Digicommissaris

05-10-2006 * Er moet een Digicommissaris worden aangesteld die ministerie overstijgend digitale vraagstukken gaat aanpakken. Dit bepleit SP-Kamerlid Arda Gerkens vandaag in de Tweede Kamer bij de presentatie van het Manifest Digiveiligheid waarin de SP aanbevelingen doet voor een beter ICT-beleid.

Gerkens De Digicommissaris moet knelpunten in het digitaal beleid helpen oplossen, de samenhang in het overheidsbeleid verbeteren en gevraagd en ongevraagd advies geven. In het Manifest Digiveiligheid doet Gerkens een fiks aantal voorstellen waarmee de Digicommissaris aan de slag kan. Bijvoorbeeld:
- een bewustwordingsprogramma voor het wegwerken van kennisachterstanden bij de overheid, justitie en politie; - een High Tech Crime Center van politie, justitie, overheid en bedrijfsleven onder één dak;
- evaluatie van de effectiviteit van subsidies en financiering van ICT projecten.

Gerkens: "Het manifest geeft geen volledige opsomming van wat er bij de overheid moet gebeuren op ICT-terrein, maar benoemt wel knelpunten en geeft oplossingen. Er is versnipperd beleid dat door diverse ministeries beetje bij beetje wordt uitgevoerd. Het wordt tijd dat de overheid de digitalisering van Nederland serieus gaat aanpakken met meer dan alleen leuke projecten. Wanneer overheid er niet in slaagt het vertrouwen van de burger op dit terrein te winnen, dan komen we echt op achterstand te staan."
Zie ook:
* Manifest Digiveiligheid (.pdf)