Socialistische Partij

Oplossing SP voor lerarentekort: zet managers voor de klas

05-10-2006 * De SP stelt voor om het aanzwellende lerarentekort op te lossen door de vele schoolmanagers om te scholen en voor de klas te zetten. Tussen 2010 en 2012 zijn jaarlijks ruim 10.000 nieuwe leraren nodig. Er zijn 50.000 onderwijsmanagers, zodat dit tekort makkelijk kan worden opgevuld. SP-Kamerlid Fenna Vergeer: "Met dit aanvalsplan slaan we twee vliegen in één klap: we lossen het lerarentekort op en we verminderen de bureaucratie."

Fenna Vergeer Duizenden leraren hebben de klas verlaten om carrière te maken als onderwijsadviseur, coördinator, lesontwikkelaar of schoolmanager. In tien jaar tijd is dit aantal van 17% naar 30% gestegen in het voortgezet onderwijs. Dit tij moet gekeerd worden, ook gezien het naderende lerarentekort. Vergeer: "Het `bureaucratenoverschot' is een belangrijke oorzaak van het lerarentekort. Leraren worden onderbetaald en gekoeioneerd door hun voormalige collega's."

De SP wil dat er een plafond wordt gesteld aan de bureaucratie op scholen. De afgelopen twintig jaar zijn onder het bewind van CDA, PvdA en VVD de extra onderwijsinvesteringen voor 80% bij de overhead terecht gekomen. Over drie jaar, als het lerarentekort een hoogtepunt bereikt, moet volgens Vergeer op alle scholen het management bijspringen. Scholen zouden volgens haar geen onderwijsadviseurs mogen inschakelen die niet ook zelf lesgeven. Ook OCW-ambtenaren moeten parttime voor de klas gaan staan zodat zij weer voeling krijgen met het onderwijs. De SP roept de minister op om per 1 januari een grootscheeps scholingsprogramma voor managers te starten. Vergeer doet dit voorstel vandaag bij het debat in de Tweede Kamer over het lerarentekort.