Fortis Bank

Fortis en postbedrijf An Post sluiten overeenkomst voor oprichting joint venture in financiële dienstverlening in Ierland

Fortis en het Ierse postbedrijf An Post maken vandaag bekend dat zij een definitieve overeenkomst hebben getekend voor de oprichting van een joint venture in de financiële dienstverlening. De nieuwe retailbank zal een breed pakket financiële diensten en producten aanbieden op de Ierse markt, waaronder dagelijks bankieren, spaarproducten, verzekeringen, hypotheken en creditcards - kortom, alle diensten die men van een eersteklas retailbank zou verwachten. De nieuwe bank wordt een 50/50 samenwerking tussen An Post en Fortis, met een startkapitaal van EUR 112 miljoen, waarvan EUR 56 miljoen door Fortis in contanten zal worden betaald en het resterende bedrag door An Post wordt ingebracht. Dit bedrag komt overeen met de waarde van One Direct, dat een integraal onderdeel vormt van de nieuwe combinatie, en van PostPoint, een distributienetwerk van 2.800 postagentschappen. An Post verleent de nieuwe bank toegang tot zijn netwerk van 1.400 kantoren terwijl Fortis zijn internationale ervaring en deskundigheid op het gebied van bankverzekeren inbrengt, met name via de Belgische Bank van De Post. De nieuwe financiële dienstverlener zal zich richten op een aantal klantsegmenten, waaronder die segmenten die van oudsher door de bestaande banken niet werden bediend en klanten met een sterke affiniteit met het postbedrijf. Er zal de komende maanden hard worden gewerkt aan werving, opleiding en training, verbouwing, branding, promotie en productvoorbereiding. De producten en diensten van de nieuwe combinatie, waaronder telebankieren en internetbankieren, worden in de loop van 2007 geleidelijk geïntroduceerd. Er zullen aanvankelijk ongeveer 250 mensen voor de joint venture werkzaam zijn; dit aantal zal binnen vijf jaar naar verwachting zijn uitgegroeid tot 500. Margaret McGinley, voorzitter van An Post, zei het volgende over de nieuwe joint venture: "Dit is een belangrijke en spannende dag voor An Post en wij zijn zeer verheugd om met Fortis te gaan samenwerken. Vanaf het begin zijn wij ons ervan bewust geweest dat de keuze van een geschikte partner voor deze joint venture bepalend zou zijn voor het slagen ervan. De ervaring, kennis en competenties van Fortis zijn van essentieel belang in deze sterk concurrerende markt. Wij vertrouwen erop dat de samenwerking een strategisch belangrijke en duurzame alternatieve inkomstenstroom zal genereren die zal bijdragen tot de toekomstige financiële stabiliteit van An Post." "Dit initiatief stelt ons in staat om de bijdrage van An Post aan de gemeenschap, namelijk het vergroten van de toegankelijkheid van financiële producten en diensten, te versterken", voegde McGinley hieraan toe. "De nieuwe joint venture zal op de hoogte blijven van wat de klant wil, niet alleen nu, maar ook in de toekomst. Wij bouwen voort op het vertrouwen dat mensen in An Post hebben en willen aantrekkelijk zijn voor een jonger en veelzijdiger Ierland."

Donal Connell, Chief Executive van An Post: "Wij zijn bijzonder verheugd over de samenwerking met Fortis, een internationaal zeer succesvolle financiële dienstverlener, en met de oprichting van deze nieuwe bank. Deze transactie is van groot belang voor An Post, zijn klanten, medewerkers en leveranciers, en biedt het bedrijf een nieuwe belangrijke rol in het economische, zakelijke en sociale leven van ons land." "Wij kijken ernaar uit om een breed assortiment hoogwaardige producten en diensten te kunnen bieden aan onze duizenden bestaande klanten en de vele duizenden nieuwe klanten die over het hele land toegang hebben tot onze postkantoren. In deze tijd waarin andere bedrijven vertrekken, brengen wij retailbanking naar de mensen toe." Jos Clijsters, CEO van Fortis Retail Banking: "De gedeelde waarden en doelstellingen van An Post en Fortis hebben geleid tot succesvolle onderhandelingen en een veelbelovende samenwerkingsovereenkomst. Bovendien vullen de twee partners elkaar goed aan en zal hun uitstekende reputatie in de markt bepalend zijn voor het succes van de nieuwe bank. De Ierse markt biedt volop mogelijkheden en vertoont veel gelijkenissen met België en zal tegelijkertijd baat hebben bij de komst van een nieuwe, toekomstgerichte bank die transparante, eenvoudige producten biedt tegen een concurrerende prijs. Wij zien uit naar een verdere vruchtbare samenwerking met onze nieuwe partner An Post." Thierry Schuman, General Manager van Retail Banking, Fortis zei het volgende: "Wij zijn zeer enthousiast over deze samenwerking en kijken ernaar uit om met An Post en zijn toegewijde en uiterst professionele team te gaan samenwerken. Wij zullen er samen naar streven om de van oudsher vertrouwde klantenservice van An Post te combineren met de deskundigheid van Fortis op het gebied van bankieren en verzekeren. Hiermee willen wij iedereen - klanten, medewerkers en andere belanghebbenden - een innovatieve, nieuwe bankervaring bieden." De joint venture zal naar verwachting begin 2007 de nodige goedkeuring van de toezichthouders verkrijgen, waaronder een bankvergunning.

Fortis is een internationale financiële dienstverlener op het gebied van bankieren en verzekeren. Wij bieden onze particuliere, zakelijke en institutionele klanten een breed pakket van producten en diensten via de eigen kanalen, in samenwerking met het verzekeringsintermediair en via andere distributiepartners. Met een marktkapitalisatie van EUR 41,6 miljard (30/09/2006), behoort Fortis tot de twintig grootste financiële instellingen van Europa. Onze sterke solvabiliteit, onze aanwezigheid in 50 landen en de toewijding en het professionalisme van onze 58.000 medewerkers stellen ons in staat om mondiale kracht te combineren met lokale flexibiliteit, een combinatie die garant staat voor optimale dienstverlening. Meer informatie is beschikbaar op www.fortis.com

An Post is een commerciële organisatie met een uitgebreid gamma diensten waaronder postale diensten, communicatie, distributie en geldtransferdiensten. An Post is een van Ierland's grootste bedrijven met meer dan 9.600 medewerkers werkzaam in haar nationale netwerk van distributie, verwerking en afleverpunten. An Post verleent diensten aan overheidsorganen, het National Treasury Management Agency, An Post National Lottery Company en meerdere commerciële organen. An Post beschikt over een landelijk netwerk van 1.400 postkantoren, 2.900 voertuigen en 4.500 brievenbussen. An Post is een naamloze vennootschap. Het Ministerie van Financiën bezit een gewoon aandeel en de overige aandelen zijn ondergebracht bij de ministeries van "Communication, Marine en Natural Resources".

Perscontacten:

Brussel:


+32 (0)2 565 35 84
Utrecht:

+31 (0)30 226 32 19
Investor Relations:

Brussel:

+32 (0)2 510 53 78
Utrecht:

+31 (0)30 226 32 20

Teleconferentie
Fortis houdt heden voor de media, donderdag 5 oktober 2006 om 12.00 uur AM CET, 11.00 AM GMT een teleconferentie. Het inbelnummer voor het beluisteren van deze teleconferentie is:
+44 (0)20 7138 0827

Tot 26 oktober 2006 kan een herhaling van de teleconferentie beluisterd worden door te bellen naar:
+44 (0)20 7806 1970, 4063549#