Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

"Er bestaan geen kutmarokkanen, rotjoden of christenhonden!"

Striptekenaar Marc Verhaegen maakt strip rond allochtone jongeren

Vanaf vandaag ligt het nieuwe avontuur van de striphelden Senne en Sanne in de winkels: Cordoba. In december j.l. verscheen het eerste avontuur, wat ging over de jodenvervolging en alle andere verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Opnieuw heeft auteur Marc Verhaegen voor een geëngageerd thema gekozen: deze keer draait het verhaal rond allochtone jongeren.

Rebecca R., het eerste verhaal, kende een groot succes en de voormalig Suske en Wiske-tekenaar hoopt dit met Cordoba te kunnen evenaren. Via de ogen van de kinderen, in dit verhaal verpersoonlijkt door Senne en Sanne, werpt Verhaegen een blik op de leefwereld van jonge allochtonen, met name de Marokkaanse en Turkse gemeenschap. Wie zijn ze, met welke problemen worstelen ze, hoe staan ze tegenover hun geloof en cultuur, maar ook hoe ze de Nederlanders, Belgen en Europeanen zien. Ook de houding van de autochtonen tegenover allochtonen wordt in beeld gebracht.

Het is de bedoeling geweest om de positieve kanten uit hun cultuur te belichten en dieper in te gaan op de islam, met daarbij het respect op te brengen wat deze godsdienst, als één van de drie monotheïstische godsdiensten in de wereld, verdient.

Niet alleen het islamitische geloof en cultuur komen aan bod, ook gaat het in op de actualiteit. De afgelopen maanden vonden er in België enkele verschrikkelijke moorden in het openbaar plaats, zoals de zogeheten mp3-moord. Marc Verhaegen, zwaar aangeslagen door wat er is gebeurd, brengt in Cordoba met het tonen van deze gebeurtenissen een verscheurende aanklacht tegen zinloos geweld en bewijs hiermee dat een striptekenaar ook een verslaggever is van zijn tijd.

Cordoba speelt zich één dag na de zoektocht naar Rebecca R. af. Senne voetbalt in een ploeg met Marokkaanse jongens die ook zijn vrienden zijn. Maar dat verandert wanneer Senne ontdekt dat één van zijn vrienden, Saïd, een oogje heeft op Sanne. Voor Senne is dit een schok. Hoewel hij nog niet weet wat hij nu precies voelt voor Sanne, is hij toch jaloers op Saïd. Door die jaloezie verandert Senne's kijk op allochtonen. Hij begint ze allemaal over één kam te scheren en neemt de heersende vooroordelen tegenover hen over. Op een gegeven moment ziet hij hoe Saïd door een gemaskerde man wordt neergeschoten en dat deze hem het pakje ontvreemdt dat hij bij zich draagt. Dit mysterieuze pak blijkt een kistje met grote waarde te zijn. Een misdadige organisatie wil koste wat kost de Arabische lettercombinatie bemachtigen waarmee het kistje geopend kan worden. Die combinatie heeft Saïd op een oud manuscript achtergelaten op Sanne's kamer...

Verhaegen heeft bij het maken van het verhaal ondersteuning gekregen van de Dienst Integratie van Antwerpen, diverse jongerenorganisaties, jeugdhuizen en moskeeën.

Senne en Sanne zijn twee hippe tieners die telkens weer geconfronteerd worden met sociale en maatschappelijke problemen uit het verleden én heden. Deze jonge helden komen op tegen alle vormen van onrechtvaardigheid, hoewel ze zelf nog volop de chaotische wereld en de samenleving waarin ze leven, moeten ontdekken. Bovendien zijn hun avonturen gekruid met de klassieke ingrediënten van een jeugdstrip: humor, actie en avontuur!

Marc Verhaegen werd op 5 april 1957 geboren in het Belgische Mortsel. Na zijn grafische studie aan het St.Lucas instituut in Brussel creëerde hij naast zijn werk als animator onder het pseudoniem Marver enkele stripreeksen zoals Cycloman en Fil Marver. In 1988 kwam Verhaegen via een externe opdracht bij Studio Vandersteen terecht, maar werd al snel in vaste dienst genomen. Voor de Suske en Wiske-reeks schreef en tekende Verhaegen volledig zelf een tiental korte en een dertigtal lange verhalen. Sinds 2005 is Verhaegen een nieuwe weg ingeslagen met zijn nieuwe stripreeks Senne en Sanne. Het eerste album verscheen op 7 december 2005.


---

Noot voor de redactie,