Stichting Internet Domeinregistratie Nederland

Domeinnaamregistratiesysteem verder geoptimaliseerd

05/10/2006

Het oude domeinnaamregistratiesysteem DRS2 is inmiddels vervangen door het nieuwe DRS4.0. Het doel: het aanvragen en wijzigen van .nl-domeinnamen gemakkelijker maken. Ondanks een paar opstartproblemen zijn inmiddels vele aanvragen en mutaties via het nieuwe systeem verwerkt.

Verbeteringen doorvoeren

De overgang van het ene naar het andere systeem is een complex proces. Dit proces is nog niet helemaal afgerond. Er moeten de komende maanden nog enkele verbeteringen doorgevoerd worden. Onze tussenpersonen, uw Internet Service Provider, zullen dit merken bij het gebruik van DRS4.0. Soms is het systeem tijdelijk niet bereikbaar vanwege onderhoud. Wij laten onze tussenpersonen weten welke aanpassingen wanneer gedaan worden, zodat ze daar rekening mee kunnen houden.

Aanvraagstatus opvragen

Tijdens deze periode van het verder optimaliseren van het domeinnaamregistratiesysteem, kan het gebeuren dat de doorlooptijd van aanvragen en verhuizingen wat langer is dan normaal. Als u wilt weten hoe lang het nog duurt voordat uw aanvraag behandeld is, dan kunt u dit aan uw Internet Service Provider vragen. Die kan de status van uw aanvraag opvragen in het domeinnaamregistratiesysteem.

Gevolgen Whois-functie
Het optimaliseren van het systeem heeft ook gevolgen voor de Whois-functie. Via deze functie kunt u uitgebreide informatie opvragen over een .nl-domeinnaam. Omdat de Whois zijn gegevens betrekt uit het domeinnaamregistratiesysteem, kan het gebeuren dat soms ook deze functie tijdelijk niet bereikbaar is vanwege onderhoud aan het DRS. U kunt dan even geen gegevens opvragen. Wij raden u aan het in zo'n geval enige tijd later nogmaals te proberen.

We hopen u hiermee inzicht te hebben gegeven in de ontwikkelingen die op dit moment plaatsvinden binnen SIDN.