Partij van de Arbeid


Den Haag, 05 oktober 2006


PvdA wil boete voor discrimineren op leeftijd


Vandaag overhandigt PvdA Tweede Kamerlid Jet Bussemaker een zwartboek leeftijdsdiscriminatie en een plan om de arbeidsparticipatie van ouderen te stimuleren aan staatssecretaris Van Hoof. Bussemaker verwijt dit kabinet een gebrek aan ambitie als het gaat om de arbeidsparticipatie van ouderen. 'De werkloosheid onder 45-plussers is niet gedaald', aldus Bussemaker. De PvdA wil een boete voor werkgevers die discrimineren oplopend tot 8000 euro.


De PvdA krijgt veel klachten binnen van werkloze ouderen die graag aan het werk willen, maar daar ondanks vele sollicitaties niet in slagen. Neem nu die man van 54 jaar die na 1400 vergeefse sollicitaties zichzelf op zijn CV met 30 jaar 'verjongde' en meteen werd uitgenodigd voor een gesprek. Dit is één van de voorbeelden uit ons Zwartboek leeftijdsdiscriminatie.
'We hebben deze mensen hard nodig op de arbeidsmarkt en zij verdienen dus steun van de overheid', aldus Bussemaker.


Naast het Zwartboek presenteert Bussemaker vandaag ook een plan met elf concrete maatregelen om de arbeidsparticipatie van ouderen te stimuleren. Eén van die maatregelen is een Taskforce Ouderen. We willen namelijk niet meer papier, maar concrete actie om werkgevers en werkzoekenden bij elkaar te brengen