Leefbaar Utrecht

Persbericht Leefbaar Utrecht
5 oktober 2006

Leefbaar Utrecht veegt vloer aan met toekomstplannen college

De toekomstvisie van het links-christelijke college rammelt aan alle kanten. Dat concludeert fractievoorzitter Vincent Oldenborg in bijdrage aan het debat over de 2007. Namens Leefbaar Utrecht uit hij felle kritiek op de omzetting van het collegewensprogramma uit april naar het financiële collegewerkprogramma van nu.
Uitermate treurig is het dat het nieuwe college de openbare ruimte van Utrecht - waar we allemaal dagelijks gebruik van maken - laat versloffen, net nu er de afgelopen jaren op initiatief van Leefbaar Utrecht een begin was gemaakt met het inlopen van de achterstanden op het onderhoudsbudget, die momenteel 120 miljoen euro groot zijn.

Géén opgroeicriminaliteit toestaan!
De harde aanpak van harde kern-jongeren die de afgelopen jaren is ingezet, wordt overboord gezet en vervangen door begrip voor "opgroeicriminaliteit". Leefbaar Utrecht is fel tegenstander van het vergoeilijken van criminele randgroepjongeren, die veel bewoners van de stad de stuipen op het lijf jagen. Dit college laat de mensen in Overvecht, Kanaleneiland en Sterrenwijk keihard en asociaal in de kou staan.

Sigaar uit eigen doos
Met veel boekhoudkundige trucs is de PvdA er in geslaagd om de verkiezingsbelofte voor een verviervoudiging van het leefbaarheidsbudget per 2008 na te komen. Echter, daar wordt geen nieuw geld voor aangewend, daar worden wél alle andere potjes die nu al ter beschikking staan aan de inwoners van de stad - zoals het Recht van Initiatief - voor opgeofferd. De verhoging van het leefbaarheidsbudget is gewoonweg een sigaar uit eigen doos. Ook het (toch al kleine) budget voor stadsverfraaiing is voor dit college niet veilig.

Waar is de 40% sociale woningbouw gebleven?
Een verkiezingsbelofte van zowel PvdA als GroenLinks om bij nieuwbouw te komen tot 40 procent sociale woningbouw, vinden we helemaal niets terug. Leefbaar Utrecht was overigens al van mening dat deze verhoging (van 30 naar 40%) financieel onhaalbaar zou zijn, en wordt daarin nu bevestigd.

Schaamteloze zakklopperij
Tot slot gaan we in op de schaamteloze zakklopperij die dit college wil gaan uitvoeren. Elke inwoner moet in 2007 75 euro méér aan de gemeente afdragen dan in 2006 het geval is. Voor veel mensen wordt het weinige zoet van Balkenende hiermee in één klap weggevaagd, en dat terwijl de stad de komende jaren over ruim 20 miljoen extra geld uit het gemeentefonds kan beschikken. Door andere (betere) keuzes kan deze verhoging van de gemeentelijke belastingen een heel stuk lager uitvallen.

Positieve zaken in de begroting
Natuurlijk zijn er ook wat Leefbaar Utrecht betreft een aantal positieve zaken in de programmabegroting te vinden:

- Er is eindelijk geld gevonden voor de aanleg van de eerste fase van het Leidsche Rijnpark wordt gedekt;

- Er komt een extra impuls voor het achterstallig onderhoud van scholen;
- De speeltuinen kunnen ook op zondag open;

- En er komt een brug van de Griftparkgarage naar de stad.


--- einde persbericht ---

Voor de gehele tekst verwijs ik u naar de bijlage . Let op: uitgesproken tekst geldt.

Met vriendelijke groet,

Bas Hendriksen
fractiemedewerker Leefbaar Utrecht
030 - 2861463