Gemeente Heemskerk


donderdag, 05 oktober 2006

Begroting 2007: positief perspectief voor komende jaren

HEEMSKERK - Het college van Heemskerk presenteert de concept begroting 2007. Hiermee worden de hoofdlijnen uit het collegeplan en het meerjarenplan 2007- 2010 gecontinueerd en verder uitgewerkt. De financiële ruimte is benut om nieuw beleid ten uitvoer te brengen. Ook de gemeentelijke financiële huishouding blijft de komende jaren gezond.

In 2005 is gestart met een omvangrijke bezuinigingsoperatie om de financiële huishouding van de gemeente gezond te krijgen en te houden. Dit is gelukt.
Na het aantreden van het nieuwe college zijn opnieuw keuzes gemaakt binnen het kader van de bezuinigingsoperatie. De hoofdlijnen van het te voeren beleid zijn neergelegd in het collegeprogramma. Afgelopen zomer is dit programma verder geconcretiseerd, zijn keuzes gemaakt en is financiële ruimte gecreëerd om nieuw beleid ten uitvoer te brengen via het meerjarenplan 2007-2010. De begroting 2007 is sluitend en het meerjarenperspectief is positief. In 2007 stijgt het tarief van de ozb met 2,75% en het tarief van de afvalstoffenheffing met 2,5%. Het tarief van het rioolrecht neemt 0,3% af. De provincie Noord-Holland beoordeelt de financiële situatie van de gemeente als goed.

Wmo en buurtbeheer
Op 1 januari 2007 wordt de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) ingevoerd. Soms lukt het mensen niet om mee te doen in de maatschappij zonder extra hulp. De ondersteuning omvat allerlei activiteiten en voorzieningen die het mensen mogelijk maken om mee te doen in de samenleving. Het uitgangspunt dat van het college is preventief werken om de druk op de zorg zo laag mogelijk te houden en de zogenoemde civil society te versterken. Zo wil het college de sociale samenhang in Heemskerk behouden en bevorderen. Zelfredzaamheid, zelfstandigheid, participatie, onafhankelijkheid en solidariteit van de inwoners staan daarbij centraal.
Het college wil de zorg en maatschappelijke ondersteuning gaan aanbieden via de structuur van het buurtbeheer. Momenteel wordt de kwaliteit van de omgeving in orde gehouden en worden problemen projectmatig aangepakt door het aangaan van buurtcontracten. Dit wordt uitgebreid met een sociale component waardoor zorg dicht bij de mensen gebracht wordt. Voor het overige wordt het buurtbeheer krachtig voortgezet.

---