ABN AMRO

Amsterdam, 05 oktober 2006

Economen ABN AMRO: Verdubbeling charitassector in de komende tien jaar

De charitatieve sector is een groeimarkt die de komende tien jaar kan verdubbelen en daarmee harder kan groeien dan de economie. Dat stellen economen van ABN AMRO in het rapport 'Passie, professionaliteit en perceptie' over goede doelen in Nederland. De resultaten zijn vandaag gepresenteerd tijdens het gelijknamige congres van ABN AMRO Private Clients Nederland.

Door de vergrijzing neemt het potentieel aan vrijwilligers voor goede doelenorganisaties toe. Daarmee kan het aantal
liefdadigheidsactiviteiten toenemen. Een ander positief effect van de vergrijzing is dat oudere mensen geneigd zijn meer te geven aan goede doelen. Zo geven 65 plussers ongeveer vier keer meer dan 20-34 jarigen: respectievelijk gemiddeld 600 euro tegen 150 euro in 2005. Ook zijn stijgende inkomsten uit nalatenschappen te verwachten.Tot slot kunnen goede doelen middelen tegemoet zien vanuit stijgende vermogens.

Het rapport schetst een toekomstvisie waarin de sector vooral kan profiteren door zich verder te professionaliseren. Zo zouden goede doelenorganisaties meer moeten uitbesteden en zich vooral moeten richten op kernactiviteiten: het zo effectief en efficiënt mogelijk besteden van verkregen middelen. Marketing bijvoorbeeld zou kunnen worden uitbesteed aan professionals. Ook op het gebied van administratie zijn schaalvoordelen te boeken door dit samen te doen met andere goede doelen. Een voorbeeld is het samenvoegen van back-offices. Andere aanknopingspunten voor professionalisering liggen er op het gebied van samenwerking met het bedrijfsleven. Het gaat dan niet alleen om het geven van geld of het aangaan van een partnerschap, maar kan ook bestaan uit het voeren van een gezamenlijke boodschap. Een voorbeeld hiervan is de overeenkomst tussen de Nierstichting en Spa om het gezamenlijke logo 'water zuivert je lichaam' op flessen water te voeren.

Het gehele rapport is hieronder in pdf te downloaden: ABNAMRO_Goede_doelen_05102006.pdf

Perscontacten: 020-6288900

ABN AMRO Bank N.V.

Afdeling Persvoorlichting
(HQ 9140)
Postbus 283
1000 EA Amsterdam

Telefoon: 020 628 89 00
Buiten kantoortijden:
020 629 80 00
Fax: 020 629 54 86


Copyright © 1998-2006 ABN AMRO Bank N.V.
All rights reserved.