Ingezonden persbericht


PERSBERICHT - NOB HOLDING

Hilversum, 5 oktober 2006

Definitieve overeenstemming over overdracht NOB Cross media facilities aan Thomson SA (Technicolor)

Op 30 september jl. hebben NOB Holding en Thomson definitief overeenstemming bereikt over de overdracht van NOB Cross media facilities (NOB Cmf) aan Technicolor. Met alle betrokken partijen, waaronder Ondernemingsraad, werknemersorganisaties en NMa, zijn de lopende trajecten volgens plan afgerond. De ondertekening van de koopovereenkomst heeft gisteren plaatsgevonden.

NOB Cmf zal onderdeel worden van de Thomson services organisatie die Technicolor heet. NOB zal deel gaan uitmaken van de groep Technicolor Network Services. Technicolor Network Services (TNS) is in 2004 opgericht en heeft vestigingen in Parijs, Londen, Tokio en Atlanta. Er werken 650 mensen. TNS bouwt voort op de ruim 90-jarige Technicolor ervaring in film- en DVD-productie, filmdistributie en postproduction, en de technische video-expertise van het moederbedrijf Thomson. Diensten die TNS levert zijn onder meer: facilitaire ontwikkeling van zenders en themakanalen, beheer van content, play out, multimedia distributie, productie ondersteuning, newsroom support en netwerk management. Klanten zijn bijvoorbeeld filmstudio's, TV-zenders, distributiebedrijven en grote bedrijven die video gebruiken voor communicatie naar hun personeel, voor interne opleidingen en voor informatie aan hun klanten over de hele wereld.

Nabil Batlouni, Senior Vice President Europe van TNS: "NOB Cmf biedt TNS de mogelijkheid om zijn groeistrategie op het gebied van netwerkdiensten in Europa te versnellen en uit te breiden. Het bedrijf wil wereldwijd over een hoogwaardig netwerk beschikken, waarover het zijn diensten kan aanbieden. NOB is met zijn enorme connectiviteit met o.a. de Media Gateway en de Master Control Room, en zijn grote kennis en ervaring op het gebied van complexe audio- en videobewerking in de publieke sector een waardevolle partner."

Marius Jonkhart, president-directeur NOB Holding: "Thomson biedt NOB Cmf groeikansen in de internationale mediasector, met name ook buiten het traditionele omroepveld. Thomson biedt daarmee een verbreding van het werkterrein en kan bovendien uitstekend helpen bij de internationale expansie, waarbij uiteraard de Hilversumse 'thuismarkt' een belangrijke basis voor NOB Cmf blijft. Ik ben blij dat het gelukt is om voor NOB Cmf een goede aandeelhouder te vinden en ben ervan overtuigd dat NOB Cmf onder de vlag van TNS een goede toekomst tegemoet gaat."

Gecontroleerde veilingprocedure
Begin dit jaar is NOB Holding het overdrachtproces van NOB Cmf gestart in de vorm van een gecontroleerde veilingprocedure. Deloitte Corporate Finance heeft het proces begeleid. Met de overdracht van NOB Cmf zijn in totaal 370 arbeidsplaatsen en een totale omzet van 50 miljoen gemoeid. Het bestaande ondernemingsbeleid zal worden voortgezet. De overname zal geen nadelige gevolgen hebben voor het personeel. De CAO blijft gehandhaafd, evenals de positie bij pensioenfonds PNO Media. Over de transactieprijs worden geen nadere mededelingen gedaan.

Afronding privatisering NOB
De transactie vindt plaats in het kader van de privatisering van het voormalige NOB, waarvan de Staat 100% eigenaar is. In voorgaande transacties verkocht NOB Holding onder meer het Media Park in Hilversum aan TCN Property Projects, een vijftal bedrijven op het gebied van opname en nabewerking in Nederland, België, Duitsland en Hongarije aan United Broadcast Facilities en de bedrijven DutchView, Ciris en DutchView ENG aan de investeringsmaatschappijen Nimbus en Friesland Bank Participaties. Tevens werd een aantal bedrijven verkocht aan het management, zoals EFF, Heuvelman, Flashlight en Ampco. Met de overdracht van NOB Cross media facilities wordt de privatisering van NOB voltooid. NOB Holding zal nog enige jaren voortbestaan om lopende vorderingen en verplichtingen af te handelen. Daarna wordt het bedrijf geliquideerd.

Over Thomson SA
Het media en entertainment concern Thomson is een internationaal beursgenoteerd bedrijf (in Parijs en New York). Thomson levert digitale video technologie, diensten en systemen aan ondernemingen in de media en entertainment industrie, en aan andere bedrijven die audiovisuele oplossingen zoeken. Er werken wereldwijd zo'n 30.000 mensen, Thomson heeft vestigingen in 30 landen en een totale omzet van ca. 6 miljard euro. Thomson heeft drie divisies: Services, Systems en Technology.

Over NOB Cross media facilities
NOB Cross media facilities verzorgt het dagelijkse uitzendproces voor de Nederlandse omroepwereld en is daarin één van de toonaangevende partijen. NOB Cmf zorgt er bijvoorbeeld voor dat alle uitzendingen van zowel de publieke omroepen als van commerciële partijen, waaronder Talpa, MTV, en Versatel, vlekkeloos verlopen via (digitale) televisie, radio, internet en mobiele media. Tegelijkertijd is het bedrijf het 'brein' achter een groot aantal nieuwe interactieve multimediale diensten voor zijn opdrachtgevers, bijvoorbeeld voor telecomoperators, internet service providers, producenten en kabelaars. Bij NOB Cmf werken zo'n 370 medewerkers.


- einde persbericht -