Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

ons kenmerk : VD. 2006/2515
datum : 05-10-2006
onderwerp : Fraude met exportstickers op varkensvlees bijlagen :

Geachte Voorzitter,

Hierbij doe ik u de antwoorden op bovengenoemde Kamervragen toekomen die gesteld zijn door de leden Waalkens en Smeets (beiden PvdA).


1
Kent u het Artikel 'Export varkensvlees in gevaar'?1

Ja.


2
Klopt het bericht dat de Voedsel- en Waren Autoriteit (VWA) in bezit is van duplicaatstickers en exportstickers met dezelfde volgnummers die zij bij het bedrijf Benedik hebben opgehaald, hetgeen duidt op fraude?

De VWA is in het bezit van stickers die dezelfde volgnummers hebben als de volgnummers die voorkomen op een kopiegeleidebiljet, dat is opgesteld in de tijd dat het bedrijf Benedik nog actief was, nu ruim een jaar geleden. Het is niet vast te stellen wie deze stickers heeft laten drukken. Er kan dus geen link worden gelegd tussen de stickers en het kopiegeleidebiljet. De suggestie dat een en ander duidt op fraude deel ik dan ook niet.
Overigens zijn de desbetreffende stickers en het kopiegeleidebiljet kortgeleden aan de VWA overhandigd door een ex-werknemer van het bedrijf Benedik.


3
Klopt het bericht dat de Algemene Inspectiedienst (AID) het aanbod van het Dagblad de Limburger heeft afgeslagen om nader onderzoek te doen naar deze zaak, omdat de VWA kennelijk geen aanleiding had gezien deze kwestie aan de AID voor opsporing in behandeling te geven?

De VWA heeft in de tijd dat het bedrijf Benedik actief was geen aanwijzingen gehad dat er gefraudeerd werd.
Naar aanleiding van het verhaal van de desbetreffende journalist, ruim een jaar na het faillissement van het bedrijf Benedik, is er contact geweest tussen de AID en de VWA. Op basis van het feit dat de VWA geen aanwijzingen had van fraude, is gezamenlijk geconcludeerd dat een nader onderzoek niet zinvol was. Als de VWA ook maar het geringste vermoeden van fraude zou hebben of zou hebben gehad, zou dat onmiddellijk bij de AID worden gemeld.


4
Kunt u uitsluiten dat Duits vlees door Benedik met Nederlandse stickers naar Japan en Korea is geëxporteerd?

De export naar Japan en Korea geschiedt onder strenge voorwaarden. Dit biedt voldoende waarborgen voor de export. De VWA controleert hier intensief op.


5
Kunt u uitsluiten dat met dezelfde handelwijze andere ongewenste partijen varkensvlees (afgekeurd, uit ziekteperioden, mineur) in Nederland of daarbuiten op de markt zijn gekomen?

De Europese en de nationale wetgeving staan slechts het slachten van gezonde dieren toe. Afgekeurd materiaal is uitgesloten voor humane consumptie. Daar wordt in de verschillende schakels toezicht op gehouden door de VWA. Mocht in de schakels een aanwijzing voor fraude zijn, dan wordt altijd onmiddellijk de AID ingeschakeld. Daarnaast wijs ik u erop dat met de vernieuwde Europese wetgeving bedrijven en bedrijfsleven, in datgene wat zij op de markt brengen, een eigen verantwoordelijkheid hebben. Overigens zou ik willen opmerken dat fraude, illegale gedragingen, nooit zijn uit te bannen. Wel is het een overheidstaak om fraude op te sporen en, waar deze wordt geconstateerd, te bestrijden.


6
Mogen tegenwoordig alle vleesexporteurs hun eigen stickers drukken?

Ja, maar onder voorwaarden. Bedrijven moeten over een procedure merkenbeheer beschikken, dat onderdeel uitmaakt van het HACCP-plan van het bedrijf. De VWA voert hierop audits en verificaties uit.


7
Deelt u de mening dat de gebruikte stickers zeer eenvoudig zijn te vervalsen en dat controle op het voorkomen van dubbele volgnummers, die uniek zouden moeten zijn, fysiek onmogelijk is?

Stickers zijn eenvoudig te laten maken. Echter, het gebruik ervan kan alleen onder voorwaarden, zoals in vraag 6 is aangegeven.


8
Deelt u de mening dat exportlabels absoluut fraudebestendig zouden moeten zijn? Hoe beoordeelt u zelf de fraudegevoeligheid van het gebruikte stickersysteem?

In het belang van de garanties die aan de betreffende exportlanden worden gegeven, dient naar mijn mening de aanmaak en het gebruik van stickers onder voorwaarden en via een sluitend systeem te geschieden. Zoals reeds aangegeven dienen bedrijven dergelijke systemen zelf te ontwikkelen, waarna deze worden goedgekeurd en regelmatig ge-audit door de VWA.


9
Bent u bereid alsnog strafrechtelijk onderzoek te laten verrichten naar de handelwijze van Benedik met exportpapieren?

Zoals gezegd had de VWA geen aanwijzingen van fraude. Ik zie dan ook geen aanleiding tot een strafrechtelijk onderzoek.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman


1Dagblad de Limburger, 2 september 2006