SHO: Honderduizenden mensen geholpen in Pakistan en India

Kerkinactie

S H O
Samenwerkende
Hulporganisaties

PERSBERICHT

Honderdduizenden mensen geholpen in Pakistan en India na aardbeving jaar geleden.

Utrecht, 5 oktober 2006 - De Samenwerkende Hulporganisaties hebben honderdduizenden mensen geholpen die door de zware aardbeving in Pakistan en India op 8 oktober 2005 zijn getroffen. 27 Miljoen euro is toegewezen aan projecten voor noodhulp en wederopbouw. Het meeste geld is besteed aan noodhulp in Pakistan. Dat blijkt uit de tussenrapportage (9 oktober 2005 - 15 augustus 2006) die de Samenwerkende Hulporganisaties(SHO) een jaar na de aardbeving, vandaag presenteren. De Nationale Actie bracht ruim 42 miljoen euro op, inclusief een bijdrage van 2 miljoen euro van de minister voor Ontwikkelingssamenwerking.

Vanaf de eerste dag na de ramp zijn de lokale en internationale partnerorganisaties van de SHO-leden werkzaam in de getroffen gebieden in Pakistan en India. Met het geld van de Nederlandse donateur zijn onder andere de volgende resultaten behaald:
- Drinkwater- en sanitaire voorzieningen aan 360.000 mensen,
- tenten en materialen voor noodwoningen aan 43.500 families,
- medische hulp aan 180.000 mensen,

- noodhulpgoederen (dekens, kachels, keukensets, zaklantaarns e.d.) aan 350.000 getroffenen en

- 520 noodscholen voor 33.000 kinderen.

De hulpverlening aan de getroffen bevolking gaat ondertussen door. SHO organisaties bouwen scholen en herstellen de medische zorg, leiden leraren, ondernemers en bouwlieden op, starten economische activiteiten, werken aan het herstel van de voedselproductie en ondersteunen de veeteeltsector. Kapotte water- en sanitaire worden gerepareerd of vervangen. Ook wordt aan herbebossing gedaan. Mensen met trauma's krijgen aandacht.

De SHO stellen zich in op nieuwe noodhulp. Zij maken zich grote zorgen over de huisvesting, nu de winter binnenkort invalt. De winters (november - februari) kunnen streng en lang zijn in Noord-Pakistan en India. Bouwactiviteiten liggen maanden stil. Naar schatting hebben 350.000 mensen nog geen winterbestendige huisvesting.

De overheid van Pakistan is verantwoordelijk voor de huisvesting van de getroffen bevolking. Zij stelt geld beschikbaar aan getroffen huishoudens. Particuliere organisaties, zoals de leden van de SHO, zijn daarbij niet betrokken, zij richten zich op semi-permanente huisvesting en opvang in tentenkampen. Het huisvestingsprogramma van de overheid is om diverse redenen niet goed van de grond gekomen. Veel dorpelingen hebben hun identiteitspapieren verloren en kunnen het geld niet van de bank halen. Ook besteden getroffenen soms het huizengeld voor andere doeleinden.

De wederopbouw wordt ook gehinderd door het weerbarstige weer in het noorden van Pakistan. Na hevige moessonregens in juli heeft het ook de afgelopen afgelopen weken weer veel geregend. 400 mensen kwamen daarbij om en duizenden families zijn door overstromingen en modderstromen ontheemd geraakt. Hulporganisaties boden hulp met tenten, dekens en voedselpakketten. De hellingen in het onherbergzame gebied zitten vol scheuren door de aardbeving en de losse grond kan gemakkelijk gaan glijden.

Na de ramp hebben de SHO- organisaties in hun financiële planningen rekening gehouden met een lange wederopbouwperiode en een eventuele nieuwe noodhulpfase. 11 miljoen euro, ongeveer 25% van de actieopbrengsten, was per 15 augustus nog beschikbaar, voor nieuwe projecten. Organisaties bereiden zich voor de bevolking op eventuele calamiteiten in de winter. Voorraden noodhulpgoederen zijn aangelegd. Ook zijn schoolonderwijzers getraind in rampenparaatheid.

Meer informatie:
Wim Brouwer, persvoorlichter SHO, tel. 06 23538716.
De inhoudelijke en financiële rapportage is te vinden op de website van de SHO: www.giro800800.nl.

De SHO zijn een samenwerkingsverband voor noodhulp en wederopbouw bij grote rampen. Leden van de SHO zijn Kerkinactie, Mensen in Nood/Cordaid, Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Stichting Vluchteling, Tear, Terre des Hommes en Unicef Nederland. Allen hebben ze het CBF-keurmerk en jarenlange ervaring in hulpverlening na rampen