Gemeente Tilburg


5-10-2006
Tilburg strijdt in internationaal project voor biodiversiteit

Tilburg gaat meedoen aan het internationale project 'Local Action for Biodiversity'. Daarin staat de vraag centraal wat we op plaatselijk niveau nog meer kunnen doen om de achteruitgang van de natuurlijke rijkdom een halt toe te roepen. Er komen namelijk in de wereld steeds minder soorten dieren en planten voor. Dat komt onder andere door veranderd grondgebruik, klimaatveranderingen en milieuvervuiling. Tilburg ontplooit al diverse activiteiten ten gunste van de biodiversiteit zoals Groene Mal, Duurzame Driehoek en Het Groene Woud, maar dat is nog niet voldoende. In het nieuwe project gaat Tilburg samen met 10 tot 15 wereldsteden betere oplossingen zoeken.

Aanleiding
In mei 2005 was Tilburg gastheer voor de ICLEI (International Council for Local Environmental Initiatives). Tijdens dit 3-jaarlijks duurzaamheidscongres heeft Tilburg het onderwerp biodiversiteit prominent naar voren gebracht. Op het duurzaamheidscongres in Kaapstad (februari 2006) heeft Tilburg opnieuw het thema biodiversiteit onder de aandacht gebracht. Dit congres in Kaapstad vormde de aanleiding om met een aantal grote steden een gezamenlijk project op het gebied van biodiversiteit op te starten.
Het projectplan is eind juni 2006 besproken door vertegenwoordigers van de steden Rome, Kaapstad, Durban, Sao Paulo en Tilburg. Op 3 oktober 2006 heeft het college ingestemd met deelname aan dit project. Tilburg betaalt een bijdrage van 32.000,- voor de projectorganisatie. De totale kosten gedurende de projectperiode bedragen circa 60.000,-. Hierover heeft het college deze week een besluit genomen.