Gemeente Amsterdam



Amsterdam handhaaft zich in subtop bedrijfslocaties

5 oktober 2006
-
O+S
Net als vorig jaar neemt Amsterdam de zesde plaats in op de ranglijst van de beste bedrijfslocaties in Europa. Dit blijkt uit de European Cities Monitor 2006 van vastgoed adviseur Cushman & Wakefield. Net als Amsterdam zijn ook de nummers een, twee en drie hetzelfde gebleven, respectievelijk Londen, Parijs en Frankfurt.

Amsterdam handhaaft zich in subtop bedrijfslocaties (8 Kb) Amsterdam toegankelijk

Voor de European Cities Monitor zijn vertegenwoordigers van 507 Europese bedrijven ondervraagd. Hen is gevraagd om verschillende Europese steden te scoren op verschillende vestigingsfactoren. Uit het onderzoek blijkt dat met name de toegang tot de markt en klanten, de beschikbaarheid van goed gekwalificeerd personeel, de transportmogelijkheden en voorzieningen op het gebied van telecommunicatie belangrijke vestigingsfactoren zijn. Amsterdam scoort goed op toegankelijkheid van markten en klanten, de beschikbaarheid van kantoorruimte, de gesproken talen, reizen in de stad en de levensstandaard van personeel.

Concurrentie vanuit Oost-Europa

De stabiele zesde plaats betekent niet dat Amsterdam niet hoeft te vechten voor haar positie. Met name de concurrentie vanuit Oost-Europa is groot. Het gaat daarbij vooral om zaken als personeelskosten en kosten van huisvesting. Over een langere periode bekeken valt op dat Barcelona, Madrid en Berlijn het de afgelopen 15 jaar erg goed hebben gedaan.

De top tien van Europese bedrijfslocaties, 1990, 2005 en 2006 De top tien van Europese bedrijfslocaties, 1990, 2005 en 2006 (2 Kb)